eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. május 30., hétfő

Erdélyi vendégek Balatonban.

Községünkben május 28-án tartották a gyereknapot.Ennek keretében sok színes program tette emlékezetesé ezt a napot a gyerekek számára.

Szintén ezen a napon vendégek érkeztek Erdélyből, pontosabban Felsőrákosból, hogy csere kapcsolati szerződést írjanak alá a két település vezetői. Úgy 8-10 fő volt az ide látogató vendégek száma.

De, nézzük, hogy hol is található ez a település Erdélyben. Sepsiszentgyörgytől 30 km-re északnyugatra,
Baróttól 4 km-re nyugatra, a Kormos-patak partján fekszik.(Kovászna megye)
Első említése 1235. 1848-ban itt zajlott a rihai csata, amelyben Gábor Áron is rész vett.
Érdekes, hogy a falu patakját Kormos-pataknak hívják, és Balatonban gyakori a Kormos családi név.Elképzelhető, hogy ezen nevet viselő famíliák, talán erről a vidékről származnak,

Ennyit röviden Felsőrákos történetéről. Térjünk vissza a vendégek programjára.A vendégek május 29-én látogatást tettek az egri várban, ahová elkísérte őket a Balaton polgármestere, jegyzőnője, valamit néhány testületi képviselő. A vendégsereg vasárnap úgy 11 óra táján érkeztek meg a várba, ahol megtekintették Hősök-termét, a gótikus székesegyház romjait, és jártak a" izgalmas" Kazamatákban. Az ott történő barangolások alkalmával sokan átéltek az Egri csillagok című regény izgalmas kalandjait. Próbáltam a vendégeket minél több ismeret anyaggal megismertetni, amely sikerült is, mert a vezetés végén elismerően nyilatkoztak a látottakról. A vári program úgy kb 2 órás volt.Itt az én munkám befejeződött.
Délután ebéd és szabadprogram várta a vendégeket.

A nap további részében megtekintették a falut, és egy tanyasi gazdaságot. Este pedig a vacsora után elindultak vissza Erdélybe.

Remélem, hogy a vendégek jól érezték magukat, úgy faluban, mint az egri kirándulás alkalmával, és lesz folytatása a csere programnak.