eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2014. november 16., vasárnap

Érdektelenség, közömbösség

Jó húsz évvel ezelőtt elindult egy folyamat Magyarországon az emberek körében. Mégpedig azt, hogy egyre jobban zárkózottabbakká, érdektelenekké váltak az emberek. A közösségi élet mondhatom úgyis, hogy teljesen megszűnt. Most nem csak a városi életre vonatkoztatva mondom ezt, hanem falvakban,  és a kistelepüléseken élő emberek életvitelére is jellemző az efelé hozzáállás.  Nincs érdeklődés az emberekben semmiféle területen. Még a másik ember irányában sem fedezhető fel az érdeklődés, ha pedig valaki csakúgy érdeklődik valami, vagy valaki után, az arra jó, hogy valamilyen pletyka alakuljon ki a közösségben.

Pontosan miről is van szó? Arról, hogy leginkább a politikai dolgok, a celeb, és az agy mosott műsorok, témák után van érdeklődés. A politika pedig teljes egészében kitölti az emberek napjait, mert csak a tv- előtt ülnek naphosszat, és tudvalévő, hogy a média elárasztja az embereket a különböző rémhíreivel, politikai csatározásokkal. Már ott tartunk, hogy halottak napján a temetőben is politikai "vitaműsor" zajlik az emberek között. Ez pedig nagy csúnya, és nem méltó dolog a hely minőségéhez. Pedig az tudvalévő, hogy csak a középszerű emberek politizálnak. Az egyéniségek azok járják a saját útjukat, teszik a dolgukat, és nem politizálnak, mert van más értelmes dolog is az életükben. Az egyéniségeket pedig sem a társadalom, sem a környezetük nem veszi jó néven, mert ők veszélyesek. Lázadók, és nem nyugszanak bele abba, amit a társadalom elvárna tőlük. Nagyon sok minden megtapasztaltam a saját bőrömön az elmúlt évek során.

Amint az ember elkezd változtatni az életén, más irányba halad, eléri a célját, akkor a másik táborba tartozó csoport megpróbálja őt kerülni, vagy kirekeszteni. Ez a fejlődés jele. Ez ezzel jár.
De térjünk vissza az eredeti témához. Ahogyan már írtam, komoly témák nem érdeklik az embereket, csak az olyan dolgok, amiket nem szükséges megérteniük. Erre jó a celeb műsorok, ahol lehet össze-vissza szavazgatni, és még át is mossák az ember agyát. A közösségi portálokon is azt figyeltem meg, hogy sok esetben meg sem értik azon megosztásokat, amelyek az emberek élet tudnák megváltoztatni, ha ő is akarnák. Értelmes dolgokra nem fogékonyak az emberek, sőt aki bármilyen értelmes kezdeményezésbe belevág, azt hülyének  nézik, vagy pletyka tárgyának teszik ki.Sokszor, sokan előtérbe helyezik azon megosztásokat, ahol a nők a műkörmeiket, műszempilláikat, frizurájukat reklámozzák a közösségi portálokon. Ilyen dolgokra fogékonyak a ma emberei. És ez szomorú dolog. Ezeket a tényeket mind megtapasztaltam, és tapasztalom folyamatosan.


Ha belegondolnánk, hogy életünkben mennyi energiát, időt elpazarolunk arra, hogy nem a saját sorunkkal, életünkkel foglalkozunk, hanem a másokéval. Pedig az élet rövid. És életünk végén döbbenünk rá arra, hogy mit is nem tettünk meg a saját életünk jobbá tételéért.
Én továbbra is teszem a dolgomat, ahogy eddig is tettem. Még annak ellenére is, hogy bizonyos körökben az érdektelenség, közömbösség veszi körül a munkámat. Ha már csak egy embernek tudtam segíteni. megérte. Most már mosolyogva tudok meghalni, ha eljön az időm. Ezt pedig az azon emberek tudják megélni, akik nem érdektelenek, közömbösek, minden irányban, hanem nyitottak az élet dolgaira.

Nincsenek megjegyzések: