eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. március 21., szerda

A pénz hatalma!

Pénz, pénz, pénz! Nincs olyan nap vagy óra, hogy ez a fogalmat ki ne ejtsük a szánkon. Ennek megléten vagy nem nem léten nagyon sok múlik az életünkben. A pénz a világ mozgató rúgója, ebből ered a gazdagság, illetve a szegénység és a nyomor. A pénz boldoggá is teheti az életünket, de ugyan ilyen erővel, akár boldogtalanná is válthatunk, ha nincs elég belőle. Meg kell tehát találni a megfelelő egyensúlyt az életünkben, hogy ne kerítsen hatalmába a pénz meg illetve nem léte.

Sokan azt tartják, hogy azért boldogtalanok, mert nincs pénzük vagy ha van is kevés. Folyton, folyvást güriznek, harcolnak, hogy minél több legyen belőle. Az évek azonban rohannak és egyszer csak azon kapjuk a fejünket, hogy nem is éltünk igazán, mert csak a pénzszerzés volt a legfőbb cél az életünkben. Mi is a pénz valójában az ember életében? A pénz csak egy eszköz, tárgy az ember életében.Igaz erre az eszközre is szüksége van az embernek, mert ez által tud különböző dolgokat megvásárolni. A pénz kezelését meg kell tanulni, Nem szabad hagyni, hogy a pénz hatalma felülkerekedjen rajtunk. Amikor azt látjuk, hogy egy ember éltében a pénz játssza a főszerepet, akkor azt is láthatjuk, hogy ezek az emberek nem élnek igazán. Nem szeretik sem magukat, sem családtagjaikat, sem embertársaikat. Az egyetlen boldogság az életükben az anyagi javak megszerzése, bármi áron. Sokszor tapasztalható, hogy a pénzszerzés végett, bizonyos emberek, a legalacsonyabb szintű munkát is elvégzik, és a pénzük sosem gyűlik. A pénzzel okosan kell bánni. Vannak olyan emberek is, akiknek meg van minden anyagi javaik. Luxus lakás, autó, több ingatlan, készpénz, és sorolhatnánk tovább. De ezek az emberek mégsem boldogok. Miért is? Mert nem tudnak szeretni senkit, csak a pénzüket, az pedig egy eszköz. Az eszköz nem tudja viszonozni a szeretetet.

Van a másik véglet. Az pedig az, hogyha valakinek van pénze, de nem arra használja, amire szeretné. Nem költ sem magára, sem a gyerekére, sem a környezetére, nem adakozik. Ezt a fajta viselkedés formát a köznyelv fösvénynek nevezi. Molière-nek is van egy egy műve, amelyet érdemes elolvasni. A fösvény ember lelkében nincs szeretet, csakis a pénz szeretete élteti. De minek, ha nem tudja használni. Csak azért örül neki, hogy a pénze csak van. Halála után senki sem fogja magával vinni a túlvilágra. Tudok olyan esetről is, akinek ugyan volt pénze bőven, és mégis éhezett, amely a halálához vezetett.

Ennek a fösvénységnek a megjelenésében, és is részesültem. Anyai nagymamám szintén ilyen ember volt. Borzasztó nagyon szerette a pénz, de azzal saját magán kívül senkit nem örvendeztetett meg vele. Én mint egyetlen unokája még az életemben, amíg élt egy szelet csokoládét sem kaptam tőle. Igaz én sosem voltam az a fajta ember, akinek a pénz sokat számított volna az éltében. Jó ha van, de kevés van, akkor is be kell érni vele. A pénz nem boldogít tartja a mondás. Bár az is igaz, hogy pénz nélkül bolond az ember. Ezért kell a helyes utat megtalálni.

Lehetőségeink szerint gondolkodjunk el azon, hogy vajon megéri feltétlenül harcolni a pénzért az életben. Aki nagyon meg akar bármit szerezni, annak ki is folyik a markából. A másik dolog pedig az, hogy a könnyen jött pénz könnyen megy. Sőt van egy olyan keleti bölcsesség is, hogyha nem érdemelte meg az ember azt a pénz, akkor elveszik tőle előbb-utóbb. Én úgy gondolom, hogy legyen kevesebb pénzem. A kevéssel is tudjak jól bánni. Mert sokkal fontosabb az, hogy tudjak örülni, mosolyogni, szeretni. És ne kerüljek soha a pénz hatalmába. Én irányítsam a pénzügyeimet, és ne a pénz az én életemet.

Nincsenek megjegyzések: