eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. április 27., szerda

Milyen jelentésekkel bírnak a népi bölcsességek napjainkban?.

Sokszor egy-egy probléma megoldásánál nem mindig találjuk meg a helyes megoldást. Pedig, ha ismernénk a népi bölcsességeket, szólásokat, közmondásokat, akkor azokat tudnánk a legtöbb esetben használni, Igaz, ezek a közmondások mára már feledésbe merültek. Nos, nézzünk néhány szólás, közmondást, hogy vajon mit is takar valójában.

"Nézd meg a anyját, vedd el a lányát"! Ezt a tanácsot valamikor a fiús anyák mondták a gyereküknek, amely ma is időálló. Ugyanis a lányok az anyjuktól tanulják el a különböző szerepeket, negatív, pozitív tulajdonságaikat. amelyek később egy párkapcsolatban elő is jön

"Vak vezet világtalant" Ezt, arra értjük, hogy két egy forma ember, akik nem veszik észre egymást hibáit, és vakon élik le az életüket, Vagyis nem látják meg másik negatív és pozitív tulajdonságait.

"Zsák a foltját megtalálja".Minden ember olyan társat vonz be, amilyen tulajdonságokkal ő maga is rendelkezik. Ha az illető gyáva, akkor a partnere is gyáva lesz, ha önbizalomhiányba szenved, akkor önbizalomhiányos személyt vonz be, és sorolhatnánk tovább.

"Bátraké a szerencse" Merjünk bele vágni minden dologba, mert abból csak tanulhatunk, még akkor is, ha nem sikerül a tervünk, De, akkor is elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk, azért, hogy sikerüljön, csak más miatt nem jött össze a dolog.

"Aki másnak vermet ás, maga esik bele." Sokszor a gonosz, rosszindulatú ember saját magának többet árt, mint másnak.

"Könnyebb más szemében látni a szálkát, mint a sajátunkban a gerendát". Ez a szólás sajnos a mai társadalomra nagyon is jellemző. Mindig a másik emberben keressük a hibát a saját tehetetlenségünk miatt,mintha magunkba szállnánk és elgondolkoznánk a saját hibánkon, rossz tulajdonságainkon,

A népmesék is nagyon sok hasznos jelentéssel bírnak. Az is megér egy témát.

Nincsenek megjegyzések: