eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2015. február 17., kedd

Nyugdíjas évek
Sokan főleg a nők nagyon várják azt az időszakot, amikor már elmehetnek nyugdíjba. Úgy gondolják, hogy akkor már szabadok lesznek, és úgy élhetnek, ahogyan mindig is szerették volna.Sajnos ez az elképzelésük egy-kettőre elillan.

De vajon miért van az, hogy sokan alig várják a nyugdíjazásukat? Az én meglátásom szerint azért,mert egész életükben nem azt a munkát , tevékenységet űzték, amit a szívük diktált.
A pénzkereset, megélhetés volt a fő szempont az életükben. De majd jönnek a nyugdíjas évek, és onnét kezdve más lesz a életük. Gondolják ezt sokan. Egy-két hónap otthonlét és megváltozik az életük. Sokan passzivitással élik tovább a napjaikat."Dolgoztam már én éppen eleget"! -hangoztatják sokan.
Így szép lassan elkezdődik a fokozatos leépülés.
Létezik a másik verzió is. Mégpedig az, hogy a fiatalos, nyugdíjas nagyszülő átveszi a "pótmama" szerepét, vagyis átveszi a szülők feladatát a gyereknevelés, felvigyázás területén. Jó, ha a hétvégén van egy kis szusszanásnyi ideje a nagyinak. Tehát az egyik véglet sem jó, sem az egyik, sem a másik verzió.Mert meglátásom szerint az egyén nem tudja élni a saját életét. Az évek pedig szállnak egyre jobban.

Ha már elérte az ember a nyugdíjas kort, akkor élvezze is annak minden apró-cseprő örömét, boldogságát.
A senior kornak nem a betegségekről,és a gyógyszer szedésről kell, hogy szóljon, ahogyan azt a társadalom elvárja az emberektől. Örülni kell minden napnak, és nem szabad elpuhulni, leépülni. Mert akkor tényleg jönnek majd a betegségek.

"De mit csináljak, mit tegyek?" - teszik fel sokan ezt a kérdést. Találja meg az egyén azt az elfoglaltságát,amit szeretne csinálni.Vágjon bele új dolgokba, még ha ki is nevetik érte. Nem számít semmi sem, csak bízzon magában, hogy minden sikerülni fog, függetlenül attól, hogy ki mennyi idős.Valósítsa meg rég dédelgetett álmait.Utazzon,járjon társaságba,sportoljon stb.
Jó elfoglaltság az unoka felügyelete sem, de nem minden nap. Ezt pedig a gyerekeknek is be kell látniuk. A nyugdíjaskorral most egy új életszakasz kezdődik el.Mindenki saját maga dönti el, hogy hogyan áll hozzá,ezen évek megéléséhez. Én személy szerint nem akarok nyugdíjas lenni, még ezt a kifejezést sem szeretem, de ez van elterjedve a köznyelvben. Még távol állok a nyugdíjas évektől, de én életem végéig aktív szeretnék lenni, ha erőm, és egészségem ezt majd engedi. Terveim, céljaim vannak.

Attól, hogy ezt a kor megélte az ember, annak csak örülni kell,mert ezek után még szép évek várnak minden emberre. Minden csak rajtunk múlik, hogy hogyan állunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: