eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. október 12., szerda

Mindennapi játszmáink

Játszmák. Kinek, mi jut eszébe, e szó hallatán? Gondolom, hogy sokan nem is gondolnak arra, hogy az életben mindenki így vagy úgy játszmázik. Mi is a játszma? Minden játszmához két ember kell. Legyen szó párkapcsolatról, vagy szülő-gyerek viszonyról. Valójában minden játszmának van célja.és valamire irányul.

A játszmák egyik típusa a párkapcsolatokban a dominanciára irányul, a másik típusa pedig a figyelemkeresésről szól.Fontos tudni, hogy a játszmákban a szerepek időnként változhatnak. Sokáig azt hittük, fixen le vannak osztva: van egy üldöző, egy áldozat és rendszerint egy segítő.

Egy példa az esetre: Karácsonykor kibontja a 16 éves kislány a ajándékát és sírva fakad:
"Már megint kék blúzt vetettek, pedig ezerszer mondtam, hogy utálom a kék színt.".
Az anya erre így válaszol: "Gyerekem, úgy tűnik, már semmi sem jó neked, amit én csinálok! Mostanában mindig így járok veled". Ebben az esetben tehát elindul a játszma, amiben a kislány az üldöző, az asszony pedig az áldozat. A lány fogja a csomagját és durcásan bevonul a szobájába, de előtte még az apja utána kiált: Hogy beszélhetsz így anyáddal! Lágy szíves azonnal kérj bocsánatot"! Vagyis az apa lesz a védő, Igen ám, de a kislány ezt morogja maga elé. " Engem mindig arra tanítottak, hogy hogy mondjam mg az igazat, és tessék, ha megmondom abból csak baj van. Ahogy kilép az ajtón, az asszony így szól a férjéhez. " Jaj fiam ezt nem kellett volna mondanod! Tudod milyen érzékeny gyerek!" Ebben a pillanatban tehát ő lett az üldöző. A férfi megsértődik, és azt mondja "Én megvédelek téged, és most még engem támadsz?!" Máris a férfi az áldozat.

Gondolom a történet elolvasása után ismerős volt a szituáció, hiszem sokan átéltük ezeket a játszmákat. Az ilyen játszmák rossz családi modellből származnak, felcserélt szerepekkel folyamatosan tudnak működni, Ennek ellenére majdnem minden családban, ahol működnek
találunk domináns szerepeket.

Fontos leszögezni, hogy a játszma nem kötelező! Lehet élni játszmák nélkül a párkapcsolatba, családban, sőt lényegesen jobb minőségű életet lehet élni, Ehhez az embernek rá kell jönnie, hogy játszmázik. Erre rá lehet jönni, mert folyton ugyanazon szövegek hangzanak el szinte szó szerint, mert a játszmáknak forgatókönyvük van.

Biztosan sokan észbe kapnak,majd hogy mindenki így vagy úgy, de játszmázik az élete bizonyos területén. De vajon megéri? Erről legközelebb lesz szó!

Nincsenek megjegyzések: