eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. június 30., csütörtök

Hogyan neveljük önállóságra, kitartásra gyerekeinket?

Biztosan lesznek olyanok, akik, azt fogják mondani, hogy ez az ember megint osztja az észt, Honnan tudná ő, hogyan kell gyereket nevelni,

Most a fő téma az önállóságra, kitartásra való nevelés.Mostanság azt látni, hogy a mai húszon évesek nagyon önállótlanok. Mindent a mama old meg helyettük még ez idáig is, "Te ne csinálj semmit, majd én megcsinálom helyetted"-szokták mondani az anyák. És sajnos ez a bajok forrása.

Már kisgyerek korban rá kell szoktatni őket az önállóságra, Megfigyeléseim szerint már 2-3 éves korban. Mindig csak olyan feladatot kapjon a gyerek, amit szívesen csinál és el is tudja végezni, Például: Rakja el a játékait, ha befejezte a játszást. Tegyen rendet a polcán, Ha van kis állata, akkor ő adjon neki enni, A feladatok legyenek rendszeresek. Nem baj, ha nem úgy csinálja, ahogyan mi szeretnénk, akkor is dicsérjük meg. Ezzel csak növeljük az önbizalmát. Igaz, ehhez komolya kitartás,és türelem kell a szülő részéről. A szülő pedig úgy lehet türelmes, ha ezt minden,egyes nap koncentrálva gyakorolja, és rendet rak a lelkivilágában.

A gyerekek nagyon szeretnek önállóan öltözködni, Főleg a lányok, Felhúzni a zoknit, alsó neműt stb. Igaz sokszor ügyetlenkedve, fordítva veszik fel, de nem baj, Megtanulják a kitartást. A szülőknek pedig sem idejük, sem türelmek nincs ehhez a dologhoz, főleg reggel munkába menés előtt, Akkor, pedig hétvégén kell ezeket a műveleteket gyakorolni, Kitartásra tanít például a pulóver begombolása, cipő befűzése, cipzár felhúzása. és ehhez hasonló dolgok megtanulása.

A szülőknek pedig el kell magyarázni a gyereknek, hogy kitartással és kemény munkával lehet bármit is elérni az életbe. Soha nem szabad feladni. Ha ma nem sikerült, majd sikerül holnap.
Hosszú távon csak kitartással és kemény munkával lehet eredményt elérni,

Nincsenek megjegyzések: