eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. október 24., hétfő

Nárcisztikus személyiségvonás

Ezt a szót, hogy narcisztikus, gondolom sokan hallották már az életük folyamán. Jelentése önmagát szerető ember, akinek csak saját személyisége a fontos, mások véleményét nem fogadja el, és állandó intoleranciában szenved, ami később agresszivitásba torkollik. Az ilyen típusú emberekről általában negatív dolgok jutnak az eszünkbe, pedig nagyon kreatívak tudnak lenni. Ennek kapcsán eszembe jutott egy történetet, amely több évtizede történt. A lányt nevezzük Nórának, a fiút Miklósnak.

Úgy jó 15 éve Nóra megismerkedett egy fiúval, akit Miklósnak hívtak. Ez a pasi ránézésre jó kiállásúnak tűnt, több diplomával és nyelvtudással rendelkezett, Ellenben a lánynak "csak" érettségije volt, de tudása széleskörű volt. Sőt már rendelkezett megfelelő élet tapasztalattal is. Ez a Miklós elkezdte hódítani a lányt, de az nem mutatott különösebb érdeklődést irányában. A fiú nem adta fel. Majd a lány is megkedvelte a pasit, és elkezdtek beszélgetni, és megismerni egymást. Kezdetben kedves, aranyos, megértő volt a pasi, és ez imponált a lánynak is, Igen ám de, amikor jobban megismerték egymást fura viselkedési formák jöttek felszínre. Nála okosabb, szebb ember nem is létezett. Véleményt nem fogadott a másiktól, mindenki hülye volt, csak ő az okos. Kritizálta a világot, a környezetét, családtagjait, és mindenkit alárendelt az ő döntésének, Végül már az agresszivitás is megjelent, ha bárkinek más véleménye volt bármilyen témáról legyen is szó. (az agresszivitást szóbeli tettként kell érteni, nem tettlegesen) Úgy tudom,hogy a lány szakított ezzel a Miklós nevezetű pasival, mert nem bírta elviselni,ezt a rettenetes természetét. Ez a történet most egy pszichológiai könyv olvasása közben jutott eszembe.

Mi is a narcisztikus karakter jellemzői? A narcisztikus karakter saját tevékenysége alá rendel mindent a világon, emberi kapcsolatokat, házasságot, családot, szerelmet, barátságot. Ha művész, akkor mindent alá fog rendelni az ő művészi karrierjének, Jól meg kell gondolni,hogy valaki összeköti e az életét egy nárcisztikus karakterű emberrel, mert akár mennyire is csábító a kreativitása, a zsenialitása, tudomásuk kell venni, hogy azt a megaláztatást, hogy a partner sosem lesz első helyen egy narcisztikus embernél.

A narcisztikus ember gyakran szenved depressziótól, és kapcsolatzavarai vannak. Fogalma sincs róla ki a partnere, még akkor sem, ha 10-15 éve él vele együtt.Partnerére rávetíti a saját fantáziájából valami csodát, és utána beleszeret a saját fantáziájába. Ez eltarthat két napig vagy akár évekig - addig, ameddig a narcisztikus ember szerelmes tud lenni a saját fantáziájába. Amikor pedig kiderül,hogy a nő vagy a férfi nem olyan, amilyen az ő fantáziájában élt, akkor nagyon megharagszik rá. Akkor jön a csalódás, hogy ő nem olyannak lenni, mint amilyennek én láttam a viruló szerelem idején! Ebből ered a narcisztikus magány. A narcisztikus ember mindig magára marad, és magányossá válik.

A fenti eset is bizonyítja, hogy nagyon sok ilyen embernek van ilyen személyiségvonása. Sőt saját tapasztalataim is alátámasztják a leírtakat.

Végül egy narcisztikus költő soraival zárom a blogomat. Ez pedig Ady.

Szeretlek halálos szerelemmel
Te hű, te jó, te boldogtalan,
Te elhagyott, te szép, béna ember,
Te: Én, szegény Magam.

Senkid nincs e bus, pucér világon,
sorvasztó, álmatlan éjjelek
Holdfénynél fölujjongva látom:
Csak én szerettelek.

Te. Én, aki királynőket vártál
S bölcs királyok hódolásait,
Nézd, szívekben hogyan be nem váltál:
Csak én vagyok ma itt,

Forrás: Popper Péter Lélekrágcsálók

7 megjegyzés:

Unknown írta...

elgondolkoztató

Léna írta...

zia Éva!

Pszichológiai tanulmányaid során a megalomániáról (gondolom, erősen összefügg a nárcisztikus személyiségzavarral) olvastál valahol bővebben? Utalok itt arra, hogy vajon milyen tünetekből lehet felismerni, mire kell figyelni, ha felmerült a nagyzási téboly? A megalomániás ember veszélyezteti a környezetében élőket. Örülnék, ha tudnál segíteni. Előre is köszönöm.

eva írta...

Kedves Léna!

Köszönöm kérdésedet a témával kapcsolatosan. Sajnos a megalománia vagy közismertebb nevén a nagyotmondás, nagyképűség. a társadalomban egyre jobban felfedezhető. Ez a viselkedés forma egyaránt jellemző minkét nemre, de leginkább a férfiak sajátossága. Szeretnek nagyot mondani, mert így úgy gondolják, hogy jobban imponálnak a nőknél, lányoknál. Első sorban az autó, és pénz, karrier, ami dominál náluk. Úgy tapasztaltam, hogy nincs összefüggés a narcisztikus személyiséggel ez a viselkedési forma. Sőt a környezetét sem veszélyezteti az illető. Inkább saját magát, mert rájönnek a hazugságaira.
Könnyen felismerhető ez a viselkedési mód, ha az ember már rendelkezik kellő önismerettel. Az ilyen típusú embert olyan szituációk elé kell állítani, amivel hirtelenjében nem tud mit kezdeni, és lebukik,

Egy példa a saját tapasztalataimból. Több évtizede volt egy férfi az életemben, Mindig azzal dicsekedett, hogy milyen jól keres, mennyi pénze van. Persze voltak kételyeim. Majd egy találkozás alkalmával beültünk egy cukrászdába kávézni. Majd távozás előtt ért a nagy meglepetés, Velem fizette meg a kávék árát, amire ő hívott meg. Hát ennyit a jól kereső, nagyképű férfiakról. Nem árt tanulmányozni a testbeszédet sem, mert a testünk jelzése sok mindent elárul az adott személyről.

Zorina írta...

Kedves Éva! Nagyon is van összefüggés a nárcisztikus személyiség és a megalománia között. Az általad leírt eset enyhe forma, ennél sokkal veszélyesebb társulás is létezik, sajnos személyes ismeretségeim között is található ilyen ember. A Wikipédia szerint:
"Beteges nárcizmusnál - mint például a nárcisztikus személyiségzavar vagy a skizofrénia - a személy libidója visszavonódik a világ bármely más eleméről, és megalománia kialakulásához vezet. Kernberg, Kohut és Millon a beteges nárcizmust a kisgyermekkori-, együttérzést és következetességet nélkülöző társas kapcsolatok lehetséges kimeneteleként látják, szerintük a nárcisztikus ember ezt próbálja kompenzálni felnőttkori viselkedésével.[7] Freud szerint a beteges nárcizmus az egészséges nárcizmus felnagyított, extrém megnyilvánulása."
Ezzel értek egyet!

Zorina írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
eva írta...

Kedves Zorina!

Nagyon köszönöm a témával kapcsolatos tájékoztatást. Az ember mindig tanul valami újat egy másik embertől. Én még nem tapasztaltam meg csak az általam leírt gyengébb esetet az életemben.

Még egyszer köszönöm!

Kálmán Eszter asztrológus írta...

Most olvastam ki Joe Navarro: Veszélyes személyiségek c. könyvét, ott abból kiindulva amit te írtál tárgyalja a narcisztikis vizelkedészavar jellemzőit csak sokkal bővebben. Persze tudni kell, Navarro nyug.FBI profilozó, tehát ő inkább a veszélyes vonásait hangsúlyozza és elemzi, de ettől még nagyon érdekes további infókat nyújt róla.