eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2010. január 17., vasárnap

Társfüggőség

A fenti cím apropóját az adta, hogy az elmúlt időszakban, főleg karácsony tájékán több ismerősöm szájából hallottam a következő kérdést. - "Miért nem mész férjhez?"
Nem lepődtem meg ezen a kérdésen, de elgondolkoztam rajta, miért is teszik fel ezt a kérdést, azon emberek, akik házasságban élnek. Az ilyen jellegű problémák főleg a karácsonyi ünnepek környékén fogalmazódnak meg, mert ilyenkor az embereknek van idejük elgondolkodni dolgokon.
Nos,nekem erről a témáról meg van a véleményem. Először is nem az a magányos, aki egyedül él. hanem legtöbbször azon emberek, akik párkapcsolatban élnek. Nem vagyok házasságellenes, de a jó házassághoz megfelelő értékrenddel rendelkező férfi kell, amely manapság nincs csak "pasik" vannak.Tapasztalatom szerint, aki egyedül él sokkal tartalmasabb életet tud élni,és sokkal többet eltud érni az életben,mint akár a házasságban..Azonkívül körülnéztem szűkebb. és tágabb környezetemben és meglepő dolgokat fedeztem fel. Kifelé mutatják a szépet,jót,frankót,de belül szenvednek és megy a gyűlölködés,az acsarkodás,De a magyar ember már csak ilyen. Más szemében a szálkát, magaméban nem meglátni a gerendát.

Ott a másik nagy probléma, ez pedig a társfüggőség. Sokan el sem tudják az életüket pár nélkül képzelni, mert támaszkodnak a férjükre, mint anyagilag, mint lelkileg. Hogy egyedül is lehet élni,ez meg sem fordul a fejükbe.Nagyon sok ember a párját csak 10-12 óráig tudja nélkülözni, ha pedig, annak a szerencsétlen embernek közbe jön valami,elkezdődik az hiszti, jön a telefonálás és az elszámoltatás.
"Hol voltál? Mit csináltál? Miért nem telefonáltál? Miért van a mobilod?" - és a hasonló kérdések.

Véleményem szerint a házasságok csak akkor működnek jól, ha mindkét fél megkapja a maga szabadságát és nem minden időt együtt tölt a párjával. Szükségünk van arra, hogy a hét 1-2 napját a saját magánéletünkre, hobbijainkra szánjuk. Ugyan így a másik félnek is szüksége van arra, hogy a saját hobbijának hódoljon vagy a barátaival töltsön el egy egy napot. Kell a feltöltődés!
Meg kell tanulni azt, hogy egyedül is jól érezzük magunkat,mert ha nem akkor egyenes út vezet a társfüggőség felé.Tapasztalatom szerint nagyon sok társfüggő ember van, akik társ nélkül nem tudnak létezni. Mindig kell valaki, aki kéznél van. Férj, barát, barátnők, na és a mobil telefon, hogy felhívják a barátot, barátnőt, hogy csináljanak valami programot.

Egyet azonban ne felejtsünk el. Az életben egyszer mindenki egyedül marad,ez pedig a halálunk órája lesz.

Nincsenek megjegyzések: