eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. február 21., hétfő

Kis falum változása 20 év távlatából

Ígéretemhez híven újra beszámolok a falum fejlődéséről.Úgy gondoltam,hogy sorra veszem,milyen nagy változások mentek végbe 20 év alatt,vagyis a rendszer váltás óta.Azért,is gondoltam,hogy írok ilyen témában is,mert sokan vannak olyanok,akik itt születtek,de sok évvel ezelőtt elkerültek a faluból.


A rendszer változás első nagy változása az volt,hogy elkészült az új,korszerű orvosi rendelő,amely minden igényt kielégít.1994-ben nagy munka kezdődött a faluban,mert a falu utcáiban lefektették a gáz vezetéket, amely a kényelmes fűtési móddal látta el a lakosságot,(igaz,ma már túl drága)Majd a televíziózás területén is jöttek változások.Megjelent a "kábel tv",amely mű holdas vételt biztosított a lakosság számára.Igaz a kábeleket a lakások padlásain keresztül vezették,de volt külföldi csatorna is.Kis léptekben elindult a fejlődés.

Na,és a technikai fejlődés itt nem állt meg.1996-ban végre lett vezetékes telefon,amely abban az időben nagy szó volt.

1998-ban újabb nagy beruházás zajlott a faluban.Elkezdődött a szenny vízhálózat kiépítése,így megoldottá vált a szennyvíz elvezetése.

Úgy 2000-es év környékén megszűnt a "kábel tv" és jött a csillag pontos rendszer,közel 20 csatornával.Ma már közel 40 fogható csatorna közül lehet választani.
A faluban korszerűen felszerelt óvoda és iskola működik.(igaz egyre kevesebb gyerekkel) Pár évvel ezelőtt az iskolát uniós pénzből teljesen felújítottak,Az iskola jól felszerelt és bármelyik városi iskolával felvehetné a versenyt.Ma már 4 településről járnak ide, tanulni a gyerekek.

3 évvel ezelőtt pedig elérhetővé vált az internet,amely igen csak sok lakásba eljutott.Így a falu nyitottá vált a külvilág felé.

Nagyon szép helyen fekszik a falu és sok vendég keresi fel pihenés céljából.Már csak a korszerű úthálózat hiányzik,Reméljük ez is meg lesz hamarosan.

Sokat változott a falu az eltelt 20 évben,csak az baj,hogy egyre fogy a népesség.
Úgy gondolom,hogy nagy vonalakban betudtam számolni a fejlődésekről.

Nincsenek megjegyzések: