eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. február 14., hétfő

Női szerepek,férfi szerepek.

Vajon,hányan gondolkodtak már el azon.hogy mi jellemzi manapság napjainkban a női és férfi szerepeket.Úgy 30-40 évvel ezelőtt ezek a szerepek még nagyon külön voltak választva.De vajon, jó ez így?


Jó pár évtizeddel ezelőtt más trendek uralkodtak. mint mostanság.Egy férfinak,az volt a szerepe, hogy eltartó legyen,vagyis tartsa el a családját, keressen pénz,és legyen gondoskodó párja a feleségének. A nőknek pedig az volt a szerepük,hogy gyereket szüljenek, neveljék fel őket,valamint vezessék a háztartást,beleértve a főzést, mosást, takarítást.A változások pedig,akkor indultak meg,amikor a nők munkába álltak. A dolgozó nőnek két helyen is helyt kellett/kell ,hogy álljon,munkahelyén, és otthon egyaránt.Ha pedig vezetőbeosztásban dolgozik netalántán,az egy még külön probléma.

Új szerepkörök alakultak ki, a férfiak is kivehetik részüket a háztartási munkából szerepet. Sőt egyenesen jó dolog, ha besegít a férj a feleségének a háztartási munkában. Mosogatás, porszívózás.főzés,bevásárlás. Sőt,egyes esetekben gyereknevelésben is, ha az apa marad otthon gyesen az anya helyett, mert feltehetően az anya magasabb keresettel bír, mint a férje. Az sem mellékes, hogyha a férj besegít a házimunkában, akkor több ideje marad a párjára, családjára.

Már feltettem korábban ezt a kérdés: Hogy vajon jó,ez így? Szerintem részben igen, részben nem.
Lassan azt vesszük észre,hogy a férfiak elnőiesednek,a nők pedig elférfiasodnak.Ugyanakkor mi nők elvárnánk,hogy a férfi legyen velünk kedves,odaadó,előzékeny.Hogyan lehetséges mind ez?
Talán úgy, hogy olyan feladatokkal, teendőkkel bízzuk meg, amelyek közel állnak hozzájuk. Ilyen lehet a bevásárlás, porszívózás, ha szeret főzni azt is rábízhatjuk. Én úgy vélem, hogy olyan feladatokat, amelyek női munkák, azért csak mi nők végezzük el, mert a férfi nem minden munkára alkalmas, csak úgy, mint a nők sem képesek sok esetben férfi munkát ellátni.

Nem ítélem el, azon férfiakat ,akik kiveszik a részüket a házimunkából, de úgy gondolom,hogy olyan munkát érdemes rájuk bízni,amiket szívesen szó nélkül megcsinálnak.Ellenben viszont nem díjazom azt,ha egy nő minden feladott a párjára hárít és lassanként papucsot csinál a párjából. Ebben nagyban hibásak a nők is, ugyanis azt tapasztalom, hogy pár év együttélés,házasság után ilyen formában szólítja meg a párját,"apus",apa,apu,papus" és sorolhatnánk tovább. Így lesz a férfiból papucs.

A nők pedig, ne próbálják eljátszani az erős férfit,mert az csak részben működik,Igaz,a munka helyeken ez a stílus elfogadott főleg,ha a nő vezető beosztásban dolgozik. Közben minden nő a lelke mélyén szeretettre és odaadásra vágyik.

Kell az, hogy férfi is besegítsen bizonyos munkákba, de nem szabad túlzásokba esni.Lassan,már a férfiak azt sem tudják, hogy mi lenne jobb a nőknek,és hogyan feleljenek meg a női elvárásoknak.
Valamelyik pszichológia cikkben olvastam egy megjegyzést e témával kapcsolatban. Valahogy így hangzott: A nők elvárásaiknak leginkább egy meleg férfi felelne meg, de azzal meg nem lehet szexuális életet élni. Ezzel a megjegyzéssel senki sem szeretnék megbántani, ezt így olvastam. Akinek pedig nem inge, ne vegye magára.

Nincsenek megjegyzések: