eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2013. április 20., szombat

Éretté váljak vagy maradjak éretlen?

A közgondolkodásban elterjed gondolkodásmód az, hogyha az ember felnőtté válik, akkor az együtt jár az érett személyiség meglétével. Sajnos van ezzel kapcsolatosan egy rossz hírem.- ez nem így van. Mostanság egyre inkább olyan személyekkel vagyunk körülvéve. akik igen már benne vannak a biológiai éveikben, de érzelmi szinten megragadtak a tizenhét-tizennyolc éves kamasz szintjén. Ez e tendencia úgy nőknél, mint a férfiaknál megfigyelhető.

De nézzük csak meg, hogy milyen tulajdonságok utalnak az érett, illetve az éretlen személyiségű egyénekre.
Az érett személyiségű ember az életében nem problémákat lát, hanem lehetőségeket, és keresi a megfelelő megoldásokat. Sokszor hallani ezt a kijelentést az emberek szájából: "Problémáim vannak." Ezt hangoztatva azonban sokkal nehezebb megoldást találni, és rengetek energiát elvisz az embertől. De ha azt mondja. hogy ez egy lehetőség a számomra és nem probléma, akkor a megoldást is megtalálja, és közben szárnyal a pozitív energiáktól. Így minden sokkal könnyebben megy.Az éretlen személy ezzel szemben csak a problémát veszi észre, és azt, hogy neki az nem jó. Bezzeg, ha olyan emberekkel alája magát szembe, akik pontosan az ő ellenkező egyéniségei, úgy az esetben megy a kritizálás, irigység, gonoszkodás, rosszindulat stb.

Az éretlen személyiségre leginkább jellemző, hogy folyton minősít, kritizál, irányítani akart, de az is igaz, hogy sok esetben nincs önbecsülése, agresszívé  és behódol. Ez a fajta típusú ember a későbbiek során a házasságában is meg marad éretlen személyiségnek. ami a párkapcsolatokban komoly problémát jelent. Kialakul a pótmama, pótpapa szerepkör. De vajon mi határozza meg, hogy érett vagy éretlen személyiség lesz-e valaki? Nos, elsősorban a neveltetés és a társadalmi szokások a döntőek. A családi minta nagyon fontos, hogy a gyerek mit lát a családban, a szüleik valójában érett emberek-e vagy nem. A mai társadalom tele van frusztrált emberekkel. A mindennapjaikban meglévő problémákat nem tudják megfelelően kezelni, nincsenek eszközök a kezükbe, amivel hatékonyan tudnák az érdekeiket képviselni. Így sok esetben gyávákká. megalkuvóvá, agresszívé válnak. Egyetlen egy dologban szeretnek tündökölni: ez az irányítás. Az önismeret sokat segíthet e téren. De hol tanulják ezt meg a gyerekek, akiknek a szüleik is éretlenek? Mert bizony ez egy mókuskerék, mert a szülők szülei és még azok szülei is éretlenek voltak, és ezt példát adták tovább generációról-generációra. A legjobb az lenne, ha az iskolákban tanítanának önismeretet, de ez viszont veszélyeket rejt a társadalom számára, hiszen akkor sok lesz az érett és tudatos gyerek, és sok mindet átfog látni az életében. Ez pedig veszélyt hordoz magában.

És miért jó érettnek lenni az életben? Azért, mert a boldogságunk múlik rajta. Hatékonyabban tudja az ember kezelni a problémáit, gyorsabban éri el a céljait. Sikeresek lesznek az életben, mind a munkában, mind a párkapcsolat területén. Sok esetben a rosszul rögzült párbeszédek a hibásak abban, hogy valaki éretlen marad. Mert az egész gyerekkorában a szülei csak a negatív "fertőző" mondatokat verték a fejébe. Ezeket azonban át lehet formálni pozitív énképpé, mégpedig önismereti tréningek hasznosításával. Mindenképpen jobban járunk az életben, ha érett egyéniségek vagyunk, mintha éretlenek maradunk. Megéri rá áldozni a munkát és az időt.

Nincsenek megjegyzések: