eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2013. január 25., péntek

Az agresszivitás megléte napjainkban

Az agresszivitás az a viselkedési forma, amely napjainkban egyre jobban jelen van, és ugyanakkor el is harapódzott. Az agresszivitás megléte minden emberben jelen van. De az már tőlünk, és neveltetésünktől függ, hogy egy-egy adott konfliktus, probléma esetén hogyan tudjuk magunkat kontrollálni. Azt is elmondhatom, mert a megfigyeléseimmel azt tapasztaltam, hogy bizonyos konfliktusok esetén az emberekből kijön  az "állat", vagyis minden emberben benne lakozik egy-egy állat. Bár ezen tulajdonságainkat sokszor szeretnénk véka alá vetni.  Persze van, amikor ez sikerül, és van amikor nem. De hát emberek vagyunk.

Már a csecsemőkorban is megfigyelhető, hogy a pici gyerek, ha nem kap időben enni, vagy nem kapja a hűn vágyott "nyugtató eszközét", akkor erős sírásba kezd. és az arca egyre inkább dühösebb, agresszívabb  kifejezést mutat. Később, ahogy a gyerekek nőnek, akkor egyre jobban megnyilvánul az agresszivitás, mind a játék, mind a kommunikáció terén. Akkor kezdődnek el a bunyózások, verekedések, főleg a fiúknál, bár mostanság a lányok is egyre jobban agresszívé válnak. Bár sok esetben a szülők megpróbálják a gyerekükben elfojtani az agresszivitást, mert az nem szép dolog, meg fogják szólni, és el fogják ítélni őket ezen tettükért. Bár szerintem ez a nevelési módszer nem igazán a legjobb, mert később a korábban elfojtott agresszió durvább formákat ölthet. A felnőtteknél egyre jobban megfigyelhető mostanság az agresszió megléte, legyen szó bármilyen sepri-csupri dologról szó és máris a plafonon vannak. Ez összefüggésbe hozható a mentális, és szociális problémákkal is.

És mi van akkor, amikor eggyes emberek mesterségesen lesznek agresszívek? Lehet, hogy ezen kijelentésemen most mások meg fognak lepődni, de én ilyet is megtapasztaltam, és tapasztalok. Vannak emberek, akiknek az arcára teljesen rá van írva az agresszivitás, és bármelyik pillanatban képesek kitörni magukból, és agresszívé válni, Csak várniuk kell a megfelelő esetre, problémára, amiben hibát, kifogást lehet találni.
Nézzünk egy ilyen esetet a sok közül! Amikor elmegyünk hivatalos ügyeket intézni, és kérdésünk van az ügyintéző felé, Ha alapjáraton is egy agresszivitásra hajlamos emberrel állunk szembe, akkor pár perc és lobban láng. Sőt olyan emberek is vannak, akik kimondottan kompromittálják a vele szemben álló embert, hogy veszekedést szítsanak. Sok ilyen tapasztalatom, és megfigyelésem van ezzel kapcsolatosan.

De vajon miért is viselkednek így az ilyen emberek? Elsősorban azért, mert lelkiekben nincsenek rendbe, másrészt, sok elfojtott agresszió nyomja a lelküket. Nem mertek, és mernek senkinek sem nemet mondani, csak nyeltek, és nyeltek. Egyszer persze kicsordul a pohár. Majd bizonyos alkalomadtán jön egy ember, ügyfél, vendég, stb az ő problémájával, kérdezni valójával. és akkor gyorsan bele kell kötni a másik emberbe, hogy kompromittálja őt, és így egy időre felszínre tudja hozni az elfojtott agresszióját. 
Ehhez persze szükség van egy olyan másik jellemű emberre, aki az agresszív embernél gyávább, bátortalanabb, meghunyászkodóbb. Az agresszív ember csak akkor hátrál meg, ha nálánál erősebb, határozottabb karakterrel kerül össze.

Sajnos, azt kell, hogy mondjam mostanság egyre jobban jelen van az agresszivitás napjainkban. A félelem, a düh, a harag, irigység, rosszindulat, mind mind okot ad az agresszivitás átéléséhez. Ennek azonban nem volna szabad így lennie. Ha az ember tudja magáról, hogy milyen agresszivitásra, dühre képes gerjedni, akkor menjen haza, vonuljon félre, és törjön össze egy-két tányért. Vagy vonuljon félre és verjen, üssön egy párnát, amíg a mérge nem csitul. Ezt szakemberek is szokták javasolni, Majd, ha mérge csillapodott, akkor már teljesen más szemmel nézi saját magát, és problémáit is. De a legrosszabb az, amikor az agresszivitását más személyeken, egyéneken tölti ki az illető ember.

Nincsenek megjegyzések: