eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2013. január 7., hétfő

Képmutatás

Már többször írtam a közösségi portálokon zajló tevékenységekről, arc nélküliségekről. Bár az igazat megvallva, én is "kedvelem" bizonyos értelemben ezt a helyet, mert az ember olyan emberekre akad rá, akikkel egyforma gondolkodás móddal bír. Hasonló a gondolkodás módjuk vagy épen az élethelyzetük. Igen ám, ennek a dolognak is meg van a hátul ütője. Valójában nem tudjuk ki ül a gép másik oldalán. Nem ismerjük, nem látjuk az arcát, reakcióit bizonyos helyzetekre. Nem tudhatjuk hány éves az illető, mivel foglalkozik, nő vagy férfi az a másik ember. Tehát benne van a pakliban, hogy átverhetnek bennünket.

Megfigyeltem, hogy nagyon sok ember álnéven van regisztrálva a közösségi portálokon. Nem vállalva fel sem a nevét, sem a személyiséget, mert még egy fotót sem tesz fel magáról, vagy ha igen, az is sok esetben szerkesztett kép.  Azon kívül nagyon sok közösség, csoport van jelen, akik elsősorban pszichológia, ezotériai, filozófiai, vallási, és életvezetési megosztásokkal látják el az oldal látogatóit. Gyönyörű képek, idézetek,bölcs tanácsok olvashatóak, hogy hogyan nézzük, szemléljük a világ dolgait, és hogyan változtassunk életünkön, és gondolkodás módunkon. Ez mind szép, és jó. Én is szeretem ezeket elolvasni, megnézni, és ha bölcsnek és kivitelezhetőnek vélem a megosztásokat, akkor tovább adom, hátha merít belőle bárki magának belőle megfogadható tanácsokat. De ezek a tanácsok nem elegendőek, ahhoz, hogy bárki is változtasson az addigi megszokott életén., Ehhez többre van szükség.

Mire gondolok?  Itt vannak a különböző csoportok, közösségek, akikről nem minden esetben tudhatjuk, hogy ki és milyen személy működteti az oldalt. Vevő persze van a jobbnál, jobb, bölcsebb megosztásokra, mert az emberek döntő része boldogságra vágyik. És amikor elolvasnak egy-egy ilyen megosztást, akkor pár percig boldognak is érzik magukat. Pillanatnyilag az egó mind a két oldat kielégült, de marad  minden a régiben. Attól, hogy bárki elolvas ilyen-olyan könyvet, még nem jelenti azt, hogy  ő tanácsaival is eltudja látni a kérdéseiket feltevő vagy lájkoló oldal olvasóit. Ahhoz ezt bárki megtudja tenni, a saját életében kell dolgokat, történéseket átélnie, megpróbálnia. És lassan két éves itt tartózkodásom alatt azt veszem észre, hogy sok a képmutatás e témában is.
Hogy ezt miért állítom? - mert amikor valamilyen kérdés kerül megkérdezésre, akkor  az oldal működtető nem tud vagy nem akar rá  válaszolni, És  mi ez ha nem képmutatás.  Mert ha én megéltem megtapasztaltam az életben bármit, akkor arra gondolkodás nélkül tudok is rá válaszolni.

Az is tény, hogy az ilyen témák iránt leginkább harmincas -. negyvenes korosztály a vevő. A fiatalokat teljesen más érdekli még ebben a korban. Sokan pedig be is dőlnek ezeknek a tanácsoknak. Alapjába véve nem rossz dolog ez, ha már az ember szerzett megfelelő ön- és emberismeretet, és szeretné fejleszteni még magát, de a változtatáshoz ez nem elég. Elsősorban szükség van egy hiteles, megbízható szakemberre, aki bátran mer bennünket szembesíteni saját magunkkal, és hibáinkkal. Én pedig hiteles embernek azt a személyt tartom, aki az adott témáról egy, öt vagy tíz év múltán is ugyanazt fogja nekem mondani.  Vagyis szava hihető ember. Sajnos nagyon kevés ilyen van. Bár van egynéhány olyan közösségi is fen, akik igazán profik, és lehet tőlük tanulni, de ez itt nem a reklám helye.,
Én azt mondom, hogy nem kell minden fajta képmutatásnak bedőlni, mert nem tudhatjuk, hogy ki és milyen ember azaz illető, aki a gép másik oldalán ül. De ha van profilképe, akkor arról sok minden leolvashatunk. És közel sem biztos, hogy a megosztó személy pontosan olyan életet él, amilyen a megosztásainak a tartalma. Egyre jobban jönnek a felismerések.


Nincsenek megjegyzések: