eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. július 8., vasárnap

Milyen fotó ne legyen a neten

A közösségi portálok elterjedésével egyre több fotó kerül fel a netre. A legjobban a fiatalok szeretnek itt leginkább fotókat megosztani, bár a közép korosztály sem kivétel. Ámbár az is igaz, hogy egy közösségi oldalra csak illik feltölteni magunkról egy fotót, hogy a rég nem látott ismerősök feltudjanak bennünket ismerni. Nincs ezzel eddig semmi gond.

De akkor mégis milyen fotókkal van gond itt a neten? Nos, leginkább az olyan fényképekről, amelyek úgymond "maga mutogatósak". Hogy mire is gondolok pontosabban? Hát olyan képekre gondolok, amikor fiatal csajok, nőcik olyan képeket töltenek fel magukról, ahogy lenge öltözetben láthatók, vagy pedig bikiniben vagy fürdőruhában. Az ilyen témájú képek nagyon kihívóak tudnak lenni, és a gép másik oldalán ülő embereknek, akár más jellegű gondolatok is megfurdulhatnak az agyában. Ez olyan felhívás keringőre című szituációra utal. De mi készteti az embereket arra, hogy ilyen képeket töltsenek fel magukról? Véleményem szerint a maga mutogatás, önbizalomhiány, szeretethiány lehet a gondok okozója. Az illető ember nem bízik magában, és szeretet hiánya van, ezt pedig jól pótolja a sok lájkolás.

Van azonban egy másik típusú fotó is, amelyet akt fotónak neveznek. Az ilyen fotók általában név nélküliek, csinos jó képű csajokat, pasikat ábrázolnak. Ezen fotók alatt többször olyan szöveg jelenik meg, amely arra utal, hogy a feltöltő személynek mi a véleménye a képről. Egy példa erre: amikor egy olyan képet látunk, ahol csaj egy kicsit teltebb idomokkal rendelkezik, akkor valami ilyen szöveg olvasható a kép alatt. Csak a kutya szereti a csontot nyalogatni. És ebből mi következik? Az, hogy a feltöltő személy egy kicsit teltebb idomokkal rendelkezik, de nem fogadja el önmagát úgyhogy van. Elégedetlen a testével. Nem tesz érte semmit, inkább a fenti mondattal vigasztalja saját magát. A kép látványára azonban a pasik agyában emelkedni kezd a tesztoszterin. És jönnek a különböző hozzászólások, lájkolások. Egy ilyen fotó feltöltéséből az illetőnek akár komolyabb problémája is adódhat.

Tehát nagyon ügyeljünk arra, hogy milyen fotókat osztunk meg magunkról itt a neten. Főleg a fiataloknak érdemes erre ügyelniük, mert nem tudható, hogy milyen személyek ülnek a net másik oldalán. Később elkezdhetik őket molesztálni, zaklatni. És ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy több millióan használják a közösségi portálokat. Mindenki mindent tudhat rólunk. A meglévő munkahelyünk is sok olyan információt meg kaphat itt rólunk, amire nem is gondolunk. Arról nem is szólva, ha esetleg egy új munkahelyre pályázunk.
Vigyázzunk tehát e lenge, bizarr, kirívó, magamutogatós öltözködős képek megosztásával. Az ilyen képek maradjanak inkább a fotó albumban. Sok veszélyt rejtenek a közösségi portálok, de ha ész szerűen bánunk vele, akkor sok pozitív oldalát is megismerhetjük.

Nincsenek megjegyzések: