eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. július 2., hétfő

Egy életen át tartó bosszúvágy

Bosszúvágy ez az egyik leggonoszabb erő, amely időnként eluralja az embert. Ez egy nagyon rossz tulajdonság, de mivel nem vagyunk egyformák így ezért, mindenki másként él át egy számára kellemetlen szituációt. Vannak olyan típusú emberek, akik egész életüket úgy élik le, hogy az őket ért sérelmek, haragok, megaláztatások bekövetezte miatt, akár évtizedekig is képesek bosszút forralni a velük ezt követett embereken. Általában a válás, szakítás, féltékenység, vagy a házastársak félre lépése szokott bosszúvágyat kelteni az emberekben.

A bosszúvágy megléte mindkét emberben fellelhető, úgy a nőkben, mint a férfiakban. Csak a bosszúállás kivitelezésében vannak különbségek. A férfiak ezen a téren célra törőbbek, mint a nők, Ők rögtön a lényegre térnek, vagyis fogalmazhatunk úgyis, hogy szemet, szemért elvet alkalmazzák. Náluk megjelenik a tettlegességig fajuló bosszúállás is, mint a verekedés, viaskodás, netalán-tán még az ennél durvább beavatkozások sem ritkák. A elmúlt századokban pedig még a párbaj is ilyen bosszúálló esemény volt, és ott dőlt el, melyik férfi szerelmére érdemes a kiszemelt leányzó. A nők nem használnak agresszív formát a bosszúállásra, inkább olyan alattomosan viszik véghez az eltervezett bosszújukat.

És vajon kit, mi vezérel a bosszúállásban? Most maradjunk a nőknél egy kicsit. A nőket leginkább a válás, szakítás átélése viseli meg a legjobban. Sokszor bármire képesek,hogy az őket elhagyó pasin minél előbb bosszút álljanak. Komoly terveket is képesek kifundálni maguknak. Most nézzünk néhány ilyen bosszúállási trükköt.
A nők egy része képes olyat tenni, hogy az őket elhagyó pasinak az autójában kárt tegyenek, Kiszúrják a gumiját, megkarcolják, letörik a visszapillantó tükröt satöbbi. Névtelenül írogatnak levelet az ex-nek vagy új jelöltnek, csak hogy a pasit mielőbb lejárassák. Jöhetnek a fejlelengetések rendőrségen, adóhivatalban vagy akár a munkahelyen. Sőt olyan eset is előfordulhat, hogy akár a szexuális zaklatásig is elmehet a dolog. A cél a bosszú kiadása.

De vajon megéri bárkinek is bosszút forralnia a másik fél ellen? Megoldunk-e vele bármit is? A tény, hogy a pillanatnyi bosszút, ami történetesen bennünket ért, az valahogy ki kell adni magunkból. Máskülönben megfojt. A legjobb, ha egy megbízható ismerősnek, barátnőnek mondjuk el a minket ért sérelmeket. A legrosszabb megoldás a bosszúállás, ez semmi jóra nem vezet, mert erőszak csak erőszakot fog szülni. Én is jártam már olyan cipőben, amikor a bosszúállás fogalma az én fejemben is megfordult. Ez egy olyan eset volt, amikor a pasi csúnyán megszégyenített, és dobott. Az első gondolatom azt volt, hogy kiszúrom a kocsijának a kerekét, amiért olyan mocsok disznó volt velem. De ezen gondolataim csak pár percig-óráig tartottak, mert én akkor már tudtam, hogyha én mással rosszat teszek, akkor többszörösen fogom azt visszakapni. Így a bosszúállás ezen formája rögtön le lett vetve, mert tudtam, hogy semmit nem oldok meg vele.

Sokan azonban nem ismerik fel ezt tényt, és akár évtizedekig is képesek arra, hogy volt férjükön, pasijukon bármi áron is de bosszút álljanak. Sok olyan elvált házaspár is van, akik évtizedeken keresztül azon dolgoznak, hogy hogyan tudjanak a másikon bosszút állni, mert elhagyta vagy dobta őt. Ezzel pedig rengeteg idő, energiát veszítenek el, és az élet pedig véges.
Egy dolgot érdemes megfogadni, hogy minden rossz és fájdalmas eseménynek, ami velünk történik üzenet értéke van. Szembesít saját magunkkal, személyiségünkkel, hogy miben változtassunk, javítsunk az életünkön.
Fogadjuk el úgy a rossz és fájdalmas dolgokat, mint tanulási lehetőséget, amelyet még meg kell tanulnunk itt a földi életünkben. És ne a bosszúállás vezéreljen senkit, hogy az élete nem úgy alakult, ahogyan szeretné. Minden tettünkért csak mi vagyunk a felelősek egyedül.

Nincsenek megjegyzések: