eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. május 4., péntek

Kapcsolatok értelmezései

Mostanság a közösségi portálok adatlapjain gyakran olvasható, az a beírás, hogy kapcsolatban van az adott illető. De vajon, mit takar az adott családi állapot? És a ma embere mit ért azon, hogy kapcsolatban élni valakivel? Na, és milyen típusú kapcsolatok léteznek manapság?

A kapcsolat megléte két ember között mostanság teljesen más értelmezést kapott, mint mondjuk évekkel korábban. Ma már ha egy fiú és lány megismerkedik egymással, akkor egy-kettőre azt állítják magukról. hogy kapcsolatban vannak. A kapcsolat megléte azonban sokkal összetettebb dolog, mint ahogy azt gondolnánk. Azaz életforma is nagyon jól megfigyelhető, amikor a fiatalok pár hét vagy pár hónap leforgása után összebútoroznak. Ezzel a hozzáállással azt szeretnék elérni, hogy minél jobban megismerjék egymást, mielőtt összeházasodnának. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha a kapcsolat alapjai meglennének az összeköltözéskor. De sok esetben ezek egytől-egyig hiányoznak a kapcsolatokból. A jól működő kapcsolatnak négy alappillére van. Erről már korábban írtam, itt a blogban. Akit érdekel a téma lapozzon vissza.

Milyen kapcsolat az, amikor a gyerek elköltözik a szüleitől és együtt él egy pasival, de mindent a szülő old meg helyette. Legyen szó bármilyen racionális dologról, és az anyagiakról nem is szólva. Miről is szól valójában az olyan kapcsolat, ahol mindent a szülő old meg? Hol vannak az anyagiak, megélhetés, rezsiköltségek satöbbi? Ilyen esetekben, amikor két "gyerek" él kapcsolatban, az azt jelenti, hogy az egyik félben sincs meg a felelősségvállalása. Akkor minek kell együtt élni? A támaszkodás miatt vagy a szex miatt. És mi van olyankor, amikor az egyik fél dolgozik csak. Vagy mindkettő munkanélküli. Így hogyan lehet kapcsolatban élni, amikor az asztal egyik lába inog, mondjuk a pénzügyi része a dolognak. Nem baj, de el lehet mondani, hogy élek valakivel, és teljsen mindegy, hogy milyen minőségű ez a kapcsolat, de van, és kész.

Sokan vannak olyan személyek is, akiknek van barátjuk, barátnőjük, de teljesen külön háztartásban élnek. Igaz ők ezt is úgy tüntetik fel, hogy kapcsolatban vannak. Kérdezem én, hogy milyen kapcsolatban élnek? Az én szempontjaim alapján a kapcsolat azt jelenti, hogy együtt kelek-fekszem a párommal. Közösek a céljaink, a pénzügyeink, gondjaink, közös háztartásban élünk. És közös a felelősségvállalása is. Ez nem sokban különbözik a házasság intézményének a meglététől, igaz papír nélkül. De ha a "párok" csak időnként találkoznak, vagy heti 2-3 alkalommal, az nem kapcsolati kategóriába tartozik. Ezt a kapcsolati formát nyugodtan nevezhetjük úgyis, hogy szexbarátság. Nincs ezzel semmi gond. Akinek erre van szüksége, tegye azt nyugodt szívvel.

Én azt mondom, hogy amikor valaki azt mondja, hogy kapcsolatban él, akkor gondolja már át, hogy az, amit ő kapcsolatnak nevez az tényleg kapcsolat. Meg van minden feltétel ahhoz, hogy a kapcsolat valóban működő képes legyen. És mi van akkor, ha nincs kapcsolata az embernek? Ettől a helyzettől félnek az emberek, főleg a nők. Hogy mi lesz ha egyedül maradok? - teszik fel sokan ezt a kérdést. Én meg azt mondom, hogy miért kell olyan helyzettől félni, amiben most is benne van az illető. Ha most is egyedül van, akkor miért kell félni. Ha nincs mellette állandó jelleggel egy társ, csak időnként, akkor mi a gond. Nem mindegy, hogy valaki magányosan vagy egyedül él. A kettő között óriási különbség van. És mennyivel jobb azt hangoztatni, kapcsolatban élek valakivel. mint az, hogy egyedül. Az utóbbi megléte mind a társadalom, mind az emberek megítélése szerint elítélendő dolognak számít.

Nincsenek megjegyzések: