eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. június 21., csütörtök

A szexualitás három lába

Korábban már írtam a párkapcsolathoz szükséges négy alapvető dologról, amelyet úgyis neveznek a pszichológia berkeiben, hogy az asztal négy lába. Most pedig szexualitás három alappillére lesz a téma, vagyis az asztal három lába.

Már sokszor hangsúlyoztam, hogy a szexualitás témaköre még a mai napig is tabu témák között szerepel. Az emberek szégyenlősek, félősek, ha ez a téma kerül szóba. Pedig egy párkapcsolat ennek a megléte nélkül működésképtelen, vagy ha "működik" is az a kapcsolat már a támaszkodásról szól. Az emberek felfogásában a szex a "szükséges" rossz. Ha már férjhez ment a csaj, akkor el kell fogadni azt a tényt, hogy időnként össze bújik a párjával. De sokszor ezt nem belső késztetésből teszi, hanem kötelezettségből. Majd az ilyen alkalmakból megszületik a gyerek. Gyakran szoktam hallani nők szájából az alábbi kijelentést: "Én nem akartam, ezt a gyereket, csak besikerült." Nálam ez e féle magyarázkodás veri a biztosítékot. Mert ugye ő nem volt ott? Itt lép a képbe a felelősséghárítás.

Vajon mi jut eszükbe az embereknek elsőre, amikor a szexualitás fogalmát hallják? A nők körében biztos vagyok benne, hogy a gyereknemzés. A férfiak estében nagyon fontos tényező az utódlás biztosítása. Majd utána következik az örömszerzés, amelyben a legtöbbször a férfi a kezdeményező. De ez az állapot így nem mondható stabilnak.
Mi is a jó szex funkciója: örömszerzés, a kapcsolat elmélyítése és a gyereknemzés. Ez olyan funkció, mintha egy három lábú asztalt képzelnénk el magunk elé, amelyiknek ha valamelyik lába hiányzik, akkor felborul. Ideig-óráig lehet azonban egyengetni, de a vége csak az lesz, hogy valóban borul az asztal.

Az emberek agyában ez a három féle funkció teljes mértékben külön van kezelve. Ez meg is figyelhető. Hiszen ha nm így lenne, akkor a párkapcsolatok is tartósabbá válnának. Az elsődleges cél, ahogyan már említettem az élet továbbadása. Ezt a gondolkodás módot fiatal párok esetében is meg lehet tapasztalni. Az első együtt töltött évek még "talán" az örömszerzésről és a kapcsolatépítésről szólnak. De az első gyerek megszületése után ez a helyzet rögvest megváltozik. Egyre ritkábbak lesznek az együtt töltött alkalmak. Az örömszerzést pedig sok esetben a pasi máshol keresi.

Tény, hogy a három funkciót nem szabad külön-külön kezelni. Ma a szex örömszerző oldala kapja a nagy hangsúlyt. De, ha ez nem egészül ki a másik két dologgal, akkor ez akár a kapcsolat halálához is vezethet. Sokszor az a baj, hogy a szexet is rutinszerűen élik meg az emberek, Kipipálják maguknak, hogy ez is megvolt a mai napra. De ha az emberek odafigyelnének a belső késztetésükre, figyelmeztetésekre, és elengednék magukat, vagyis nem görcsölnének rá a dolgokra, akkor a szex nem "kötelesség" lenne az életükben hanem öröm is. Tehát a szexualitás három lábára feltétlenül szükséges a jó szex meglétéhez.

Nincsenek megjegyzések: