eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. június 28., csütörtök

Allergia, korunk divatos betegsége

Megérkezett a várva vár nyár, aminek igen sok ember örül, de vannak, akiknek ez az év egyik legborzasztóbb időszaka. Ők alkotják az allergiások táborát. Most egyre többször hangzik el az a felhívás, hogy irtani kell a parlagfüvet. Igen ám, de nem csak erre a növényre érzékenyek az emberek, hanem az állatszőrtől elkezdve a porig, a fák- virágok porzóira satöbbi. Én nagyon megtudom érteni az ilyen állapotban élő embereket, de valami nekem nem stimmel ebben az egész allergiás felfogásban.

Nem vagyok allergológus, hogy ezt orvosilag alátámaszthassam, amit most leírok, csak a józan paraszti eszemmel próbálom a problémagyökerét felderíteni. Sokszor felteszem a következő kérdést: Korábban, miért nem voltak allergiások az emberek sem állatokra, sem növényekre? Akkor is volt parlagfű is és állat is? Milyen reakció egyáltalán az allergia? Vajon mit üzennek az ebben a betegségben szenvedő emberek a környezetüknek.

Azt már tudjuk,hogy az allergia egy immunrendszeri betegség, amikor az immunrendszer saját maga ellen dolgozik, vagyis ellenkezőleg dolgozik, mint ahogyan azt kellene neki. Az immunrendszer pedig sok esetben tartós lelki problémáktól gyengül meg, és vezethet sokszor komolyabb betegségek kialakulásához is. Már az ókorban Hippokratész görög orvos is megállapította, hogy minden betegség kialakulása a lélek betegségére vezethető vissza. Ma már tudjuk, hogy bizonyos százalékban a genetikai hajlam is hozzájárul egyes betegségek kialakulásához, de csak kis százalékban. Miért nem ismerték korábban az allergiát? Azért, mert másképpen élték az emberek az életüket. Nem óvták, védték a gyereküket mindentől. Nem mostak tíz percenként kezet. Nem volt "mániákus" rend. Nem ismerték a különböző fertőtlenítőszereket, és hagyták élni a baktériumokat, és ez által erősödött az immunrendszerük is. És a legfontosabb pedig azt volt, hogy jobban tudták a lelki problémájukat kezelni.

Most pedig nézzük meg, hogy melyik allergiás tünet mit üzen a külvilágnak. Csak néhány a sok közül. Az allergén által szimbolizált tulajdonságokat elutasítod.
Pollenallergia: szexualitás, megtermékenyítés elutasítása
Szőrallergia: szeretet, kedveskedés nem elfogadása, fél az érzelmei kimutatásától. Elutasítja az érintéseket, tapintásokat, simogatásokat vagy bármely olyan érintést, ami a testéhez ér. Megfigyelhető, hogy az ilyen emberek "utálják" az állatokat megsimogatni. mint macska, kutya. vagy bármely szőrös állat.
Porallergia: tisztátalanság elutasítása. Az ilyen ember szinte retteg, ha bármit megfog a kezével, és rohan gyorsan kezet mosni. Sőt még kezet sem mer sok esetben fogni, mert azt hisz, hogy már meg is fertőződött.

A véleményem az, hogy a megoldás nem abban rejlik, hogy most növények garmadáját pusztítsuk ki vagy bármi mást. Az természet úgy van megalkotva, hogy minden növényre, állatra, rovarra szükség van, mert csak így tartható fenn a biológia egyensúly. Az sem járható út bárki élete végéig gyógyszeren éljen.
Megoldás: Meg kell keresni az allergiás betegnek a lelki okait, ami kiváltja nála a tüneteket. Ezt kezelni, helyre pakolni kell. Ez nem könnyű út. De itt is sokszor a könnyebb utat választják az emberek: inkább gyógyszer, mint valami kellemetlen dologgal szembesülni. Arról nem is szólva, hogy ez az ország mentális nagyon beteg. Ha pedig valaki vállalja azt az utat, hogy feltárja a lelkében meghúzódó probléma orvoslását, akkor rövid időn belül panaszai is csökkenni fognak.

Nincsenek megjegyzések: