eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. június 20., szerda

Türelem rózsát terem

A népi bölcsességek, közmondások még a mai napig is helytállóak, egy-egy szituáció, probléma esetében. Bár az is tény, hogy ezeket a mondásokat kevesen vagy nem is ismerik. A jelentőségüket annál kevésbé.Türelem rózsát terem, Ez a mottója a mostani bejegyzésemnek.

Türelem. Vajon hány ember rendelkezik az e fajta mentalitással. Bizonyára csak kevesen. Türelem, mint fogalom, mint viselkedési mód mára teljesen kihalt az emberek életéből. A felgyorsult világ más tempót diktál az embereknek. Mindenki gyorsan szeretne kielégülni az élete minden területén. Mintha azt diktálná a világ, hogy ne várj semmire, most gyorsan szerezd meg amit akarsz. Legyen szó pénzről, karrierről, szexről satöbbi. Sajnos az emberek egyre-másra csak hajszolnak mindent, és nem veszik észre az őket körülvevő dolgokat. Egyszerűen nincs idő semmire - mondják ezt sokan. Már lassan azon sem csodálkozom, hogy a házaspárok nagy része egyszerűen elhatárolódik egymástól. Ugyanis ebben a világban minden idő és teljesítmény orientált. Már a testi közelségre is kevés időt szánnak az emberek, főleg a pasikra jellemző az ilyen hozzáállás. Pár perc alatt szeretnek végezni, és akkor kipipálhatják, hogy a mai napra ezt a feladatot is teljesítették. De a természet nem így működik. Mindennek meg van a maga helye, ide, és tempója. Soha semmit nem szabad sürgetni. Mindig mindennek eljön a maga módja, és ideje.

Vajon jó ez nekünk, hogy nincs türelmünk, hogy állandóan rohanunk, szaladunk? Én azt mondom, hogy ez így nem jó, mert az ember egyszer csak teljesen kibukik, felőrlődik, és keletkezik a lelkébe egy üres tér, amitől nem érzi jól magát. A türelmetlen ember mindig sietteti a dolgok menetét. Most és itt és mindjárt...
És most jön a dolog hátulütője, hogy minél jobban siettetjük a dolgok menetét, azok annál inkább nem fognak valóra válni. Csak azért is el kerülnek bennünket. Bár az is igaz, hogy sok ember ember hisz az efféle teóriákban, mert racionálisan gondolkozik, és az egója megakadályozza őt az ilyen típusú gondolkodás módban.

Hogyan tudok türelmes lenni? - gondolom, hogy sokan felteszik maguknak ezt a kérdést. Mint minden ez is egy tanulási folyamat eredményeként érhető el. Nagyon kemény meló vár arra, aki ezt az állapotot el szeretné érni. Ez is egy belső harcos folyamat következményeként alakul ki. Hogy mire is gondolok pontosan? Amikor eldönti valaki, hogy változtatni akar az életén, a kellő mérlegelés után elkezd önmaga bensőjén dolgozni. Majd szép lassan, fokról-fokra haladva megtapasztalja a pozitív dolgok megjelenését az életében, És egyszer azon kapja a fejét, hogy mintha elcsendesült volna körülötte minden, nem zavarják a külvilág dolgai, ő csak teszi a dolgát szépen, csendese, nyugodtan. Majd észreveszi, hogy lehetőségeket kap az élettől, olyanokat, amiért korábban harcolt és türelmetlenül várta az eljövetelét.

Korábban én is sokszor sietettem a dolgok kimenetelét. Szerettem volna, ha ott és akkor történik meg a számomra kedvező dolog, esemény. És soha nem tudtam megérteni, hogy egyes emberekben hogy volt idő, energia, türelem kivárni bizonyos fejleményeket az életük területén. Pár éve értettem ezt meg igazán, amikor teljesen más szemléletmóddal kezdtem szemlélni, élni az életemet. És a dolgok szép lassan a helyükre kerültek. Most már semmit nem siettetek, élem a mindennapjaimat, türelemmel, és nyugalommal. Amióta pedig így állok hozzá az élethez sokkal kisebb energia befektetéssel jelennek meg az életemben az pozitív élmények.
Azért őseink sem voltak buta emberek, mert általuk költött népi bölcsességek, közmondások a mai napig helytállóak.
Türelem rózsát terem. Igen, ha valaki türelmes, és nyugodtan, türelmesen kivárja a dolgai alakulását, és nm sietteti azokat, akkor a türelem meghozza a termését, vagyis a rózsát.

Nincsenek megjegyzések: