eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. december 23., péntek

Közösségi portálok!

Az internet nagy áttörést hozott az emberek életében. Más lassan el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle. Mint mindennek az életben van előnye és hátránya is. Nézzük az előnyeit! Sok mindent el lehet intézni az internet segítségével, anélkül, hogy kilépnénk a lakásból. Vásárlás, pénzügyek intézése, levelezéseink lebonyolítása és sorolhatnánk a lehetőségek tárházát.

Na és itt vannak a közösségi portálok, társkereső oldalak. De maradjunk a közösségi portáloknál. Néhány évvel ezelőtt nagy "divat" volt az iwiw-s közösségi portál, ahol emberek találták még rég látott rokonaikat, ismerőseiket, barátaikat. Egyre nőtt ezen felhasználók közösségi száma. Ezen a portálon meg lehet osztani képeket, videókat és bármilyen hivatkozást. Legyen szó, akár újságcikkekről is. Személy szerint én is sok régi ismerőst találtam meg ily formában.

Majd újabb "divat hullám" jött. Most a világ legnagyobb közösségi portálja a legkedveltebb. Több százezer felhasználója van szerte a világon. Korábban többször kaptam értesítést ismerőseimtől, hogy nézzem meg ezen portálon lévő adatlapjaikat. Fenntartásaim voltak ezzel kapcsolatosan.
Végül is a kíváncsiságom győzött. Egy alkalommal regisztráltam és onnét már nem volt mese. A regisztrációt nem tudtam megszüntetni. Igen ám, de azt nem gondoltam, hogy itt "zajlik az élet".
Minden információt innét tudok beszerezni, legyen bármiről is szó. Saját szavaimmal ezt úgy fogalmaznám meg. "Hogy, aki nincs ezen a közösségi portálon, az vagy már nem él vagy nem tud róla." Számtalan barátra, ismerősre tehet így szert az ember. És cserélhet véleményeket ismerőseivel különböző témákban.

De nézzük a negatív oldalt! Fiatalok esetében sok veszélyt rejtenek a fényképek, amelyeket magukról töltenek fel. Főleg az akt fotók, mert ezekkel bárki visszaélhet. Meg kell gondolni, hogy milyen alkalmazást használunk, mert az adatainkkal könnyen visszaélhetnek. Na és a sok "kedves" ismerős, akik sokszor bántóan, sértően mondanak véleményt az illető személy álláspontjáról. Én úgy akartam ezen portált használni, hogy nagyon szelektálni fogok, hogy kiket fogadok el ismerősnek, és kiket nem. Ez viszont csak részben sikerült. És jönnek a többi ismerősök a másik portálról. Sértésekről nem is beszélve, még azon esetben is. ha a másik fél szépen érdeklődik a másik állapotáról. Lassan takarítanom kell!

Ettől függetlenül ezen a portálon olyan embereket sikerült megismernem, akikkel van közös téma és közös érdeklődés. Így véleményt tudunk cserélni , úgy hogy tiszteletben tartjuk a másik véleményét. Nem acsarkodunk, szitkozódunk.
Összegezve: Ezen portáloknak is van számos előnyük és hátrányuk is egyben. De ha körültekintően használjuk, úgy ezen kellemetlenségek elkerülhetőek.És ne legyünk függőek, hogy naponta órákat töltsünk a gép előtt.

Nincsenek megjegyzések: