eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. december 22., csütörtök

Karácsony előtti feszültség, ingerültség!

Újra eltelt egy év, és két nap múlva karácsony este lesz. Mindenki készülődik az ünnepre. Vásárlás, vendégvárás és ilyen tevékenységek teszik ki most az emberek idejének nagy részét. A boltokban, utcákon járva-kelve azt tapasztalja az ember, nagyon sok ember ilyen tájt feszült, ideges.

De vajon mi hozzá létre az emberekben ezt a feszültséget, idegességet? Élethelyzet, megfelelni vágyás, kompenzálás. Nem tudom, hogy megfigyelték-e már, hogy ezeket e jelenségeket a pszichológusok is évről évre megtapasztalják. Ebben az időszakban egyre több ember veszi igénybe az ingyenesen hívható lelki segély vonalakat, és karácsony körül nő az öngyilkosok száma is. Az emberek egyre türelmetlenebbek egymással szemben. Bármi apróságon is felkapják a vizet, legyen szó csak egyszerű jóindulatról vagy érdeklőssel lenni a másik irányában. Ilyenkor már minden cselekedett olaj a tűzre. A munkahelyeken pedig egyre jobban fordulnak elő ilyen helyzetek. Kollégák, kolléganők ugranak sok esetben egymásnak. Utána persze mondják egymásnak, hogy "Boldog karácsony". Ismét megjelennek a játszmák, a képmutatások.

Ezen írásom témáját, az adta, hogy tegnap egy üzletben hangos szóváltásra lettem figyelmes. Egy idős hölgy és egy fiatal csaj között. A fiatal csak elkezdte lökdösni az idős asszonyt, akinek a keze még el is volt törve és a nyakába volt felkötve. Sok vásárló csak nézet, mint Rozi a moziban, és csak nyeltek egyet. Karácsony, szeretett. Miről beszélünk? Sok embernek fogalma sincs arról, hogy mit is jelent a karácsony. Először is az ajándékok és az evés-ivás jut az eszükbe. Talán 2-3 nap még nagy nehezen tartják is magukat. Majd jönnek a szürke hétköznapok és minden megy a maga útján, mint korábban.

Sokszor az a tapasztalom, hogy az emberek nagy része kompenzál, mert egész évben voltak dolgok, amelyeket elszalasztott. Mondjuk: nem megfelelő háztartásvezetés, gyereknevelés,párkapcsolat. A gyereknek a legdrágább ajándék megvétele bármi áron is. Olyan karácsonyi ebéd, amely öt-hat fogásból áll. Még, akkor is, ha annak az az ára, hogy a háziasszony a háta középére kívánja a családját, rokonait is. Ezt bárkin lehet látni, még ha mást mutat is, mert a testbeszéd jelez, akaratunk ellenére.

Már egy korábbi bejegyzésemben írtam arról.hogy hogyan tegyük könnyebbé az ünnepi előkészületeket. Sajnos szomorú.hogy a média már hónapokkal ezelőtt folyton a szeretett fontosságát, és a karácsony fontosságát hangsúlyozza. Ez pedig így nem igaz! A média pedig csak manipulálja az embereket. Így azok állandó feszültségben, ingerültségben élnek az ünnep előtt. A karácsony nem az ajándékról, a nagy evésekről szól, hanem az odafigyelésről. Hogy mindenkire oda figyeljünk, mert lehet, hogy nem lesz több alkalmunk, hogy meghallgassuk, odafigyeljünk rájuk. Emberből vagyunk és nem istenből. És az emberek egyszer meghalnak, az istenek pedig nem. Tehát töltsük hasznosan a karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések: