eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. december 6., kedd

Miért szeretjük a szappanoperákat?

Szappanoperák korunk egyik legkedveltebb televíziós sorozatai. Elsőként rögtön a dél-amerikai szappanoperák jutnak eszünkbe, amelyek a délutáni műsoridőben futnak a tv-csatornákon, és meseszerű történesekről szól. Most nem erről szeretnék írni, Maradjunk most hazai vizeken. Nekünk is van saját gyártású szappanoperánk, amely már több mint tizenhárom éve megy az egyik kereskedelmi csatornán, és lassan a hatezredik epizódhoz érkezik. - Igen jól gondolják, ez a "Barátok közt" c. sorozat. Sokszor gondolkodtam azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy ilyen sok ember kedveli e sorozatot, és évek óta nem veszít nézettségéből. Rájöttem, hogy ez a sorozat a mindennapjainkból meríti a témait. A szereplőkben pedig felfedezhetjük különböző személyiségszerkezeteket, vonásokat.

Most ezek közül nézzünk meg néhányat!.

Berényi Miklós a sorozat Mikije: Narcisztikus személyiségszerkezettel bír, önző, egoista, saját személyét helyezi előtérbe. Bármire képes, hogy céljait elérje, akár úgy is , hogy mindenkit eltapos, legyen itt szó a legközelebbi családtagjairól, rokonairól. Kíméletlen, agresszív, birtokló.

Berényi András: nyugodott, kiegyensúlyozott,megértő, kompromisszum kész, "mindenki" Andrása, Mindig egyensúlyra törekszik. Valójában gyáva, és azért mutatja kifelé azt, hogy minden oké.

Berényi Attila"alias" Attila: jóképű, jó megjelenésű pénzügyi befektető. Ingatag, bizonytalan, gyáva, nincs önbizalma. Ellenben nagyon segítőkész. Főleg anyagi téren mindent megtesz azért, hogy próbáljon segíteni a családtagjain.

Berényi Klaudia "alias" Klaudia: dús gazdag, konzervatív nő. Nem enged az elveiből. Magányos, és gyakran csalódik a férfiakban, mert azok csak a pénzére hajtanak. Nagyon domináns egyéniség, fejlett rafináltsággal rendelkezik. Nehezen viseli a csalódást, veszteséget.

Illés Júlia "alias" Juli: önbizalomhiány, gyávaság, félelem, társfüggőség, önmarcangolás, bűntudat, bizonytalanság. Sokszor okolja ön ön magát azért, hogy nem volt jó anya gyerekeinek.

Barta Zsolt "alias" Zsolt: alvilági személy, a pénz mozgatja az életét, és nem riad vissza semmiféle trükktől, csak, hogy a céljait elérje. Belül, pedig szeretetre éhes, és megértésre vágyik.

Kertész Géza "alias"Géza: Igazi lúzer. Semmi nem sikerül az életében sem a munkában, sem a magánéletben, Befolyásolható, gyáva, bizonytalan, önbizalomhiány. Lesz, ahogy lesz embere.

Szentmihályi Zsófi "alias" Zsófi.: lobbanékony, önmegvalósító, befolyásolható. céljaiért küzdő. szeretetre, elismerésre vágyó nő.

Most csak néhány karakternek soroltam fel a személyiségvonását. Én úgy gondolom, hogy sokan magunkra ismerünk, egy-egy karakter személyére. Volt olyan időszak az életemben, amikor az egyik szereplővel, majdnem hogy egy ugyanazon dolgok történtek, mint velem.

Miért szeretjük nézni e sorozatot? Azért mert, úgy gondoljuk, hogy a cselekmény, akár a mi életünkről is szólhatna. Meg egy valamiért nagyon jó ez a sorozat. Az emberismeret fejlesztésére nagyon jó. Lehet, hogy erre sokan nem is gondoltak! Ha tehetem én is megnézem mindennap, mert az életről szól.

Nincsenek megjegyzések: