eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. január 9., hétfő

Férfi minta a családban

Sokszor sok helyen hangoztatva van azon tényállás, hogy gyereket/gyerekeket csak teljes értékű családban lehet nevelni, ott ahol az apa is jelen van. Ez valóban így is van, de sajnos mint bárhol a világon sok a csonka család, mert vagy elváltak a szülők vagy az apa hirtelen, fiatalon elhunyt. Napjainkban van egy másik jelenség is, mégpedig az, amikor egy független nő szül gyereket és apa nélkül neveli fel. Nem is sejtve, hogy később a gyereke számára milyen komoly problémát fog jelenteni, hogy ő apa nélkül nőtt fel. Ez a fajta gondolkodásmód a nő önző viselkedésére utal.

Mindkét nem esetében nagyon fontos szerepet játszik az apa jelenléte, A lányok esetében fontos, hogy a apa tudjon beszélni saját érzelmeiről, és hogy elmagyarázza a lányának, hogy a férfiak viselkedése, mikor mire utal. A fiúknál pedig azért fontos az apa jelenléte, mert tőle tanulják el a férfi szerepeket. De mi van azon gyerekekkel, akik apa nélkül nőnek fel? - teszik fel sokan ezt a kérdést. Azon esetben, amikor az anya egyedül neveli a fiát, próbál neki mindent megadni, de az apát nem tudja pótolni, mert egy nő soha nem képes olyan feladatra, mint az apa. Később, amikor a fiú kamaszodik, akkor már elbeszélget vele, leginkább a saját problémájáról, és így egyre jobban magához láncolja gyerekét. Nem is gondolva arra, hogy később az ilyen fiúk nem vállnak le az anyjukról és így nehezen alakítanak ki párkapcsolatot.

De, akkor mi a teendő? Hogyan lehet ezt a problémát áthidalni? Ebben nagy segítségre lehetnek a család férfi tagjai: nagypapa, nagybácsi, egy férfi tanár, edző, aki személyével, viselkedésével példát szolgáltathat a gyerek számára.
És mi van akkor, ha nincs már élő férfi rokon sem? -kérdezhetik többen. Akkor egy olyan személy is szóba kerülhet, akit a gyerek kedvel, szeret felnéz rá. Esetleg olyan személy, akivel a gyerek napi szinten találkozik.

Mi a teendő rossz házasságok esetében? Együtt maradjanak-e a felek vagy ne? Mi a jobb a gyereknek? Sokan ilyen esetben a gyerek érdekit tartsák szem előtt, hogy neki így a jobb és ne sérüljön a lelke. A legnagyobb hülyeség, amit egy szülő ezen esetben elkövethet. Egy: hazudnak saját maguknak is, mert gyávák kimondani, hogy vége. Kettő: nagy a valószínűsége, hogy a gyerek már régen tudja, hogy a szülei házassága nem jó. De erről a szülő mit sem sejt. A gyereknek még mindig jobb az a helyzet, ha külön élnek a szülök, mind az, ahol nap mint nap mennek a veszekedések, csatározások, egymásra mutogatások.

Fontos-e a férfi minta a családban? Igen, fontos, mert ettől egységes a család, és így tanulják meg a helyes életre nevelést, viselkedést, a család fontosságát, amely ők később merítenek tudást a saját családalapításukkor. Amennyiben a házasság nem működik már, ne maradjunk együtt csak a gyerek miatt. Ez az élethelyzet sokkal rosszabb, mint a válás. A válás esetén pedig adjunk arra lehetőséget, hogy apa és fia tartsák a kapcsolatot. Ha jó a kapcsolat az apának a gyerekeivel, akkor az később meghozza a gyümölcsét.

Nincsenek megjegyzések: