eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. január 4., szerda

Következetesség!

Következetesség! Ez a fogalom ma már mondhatjuk teljesen kihalt a magyar ember eszköz és szótár használatából. Ha létezik olyan ember, aki kimondja vagy használja is ezt a szót, sokszor vagy nem tudják, hogy miről beszél vagy hülyének nézik. Nagyon sok ilyen fogalom létezik még, amelyet az emberek nagy része nem ismer vagy nem tudja, hogy most miről is van szó. E fogalmak ismerete nélkül pedig változás sem lehet életünkben, ha azt sem tudjuk, mit kellene megváltoztatni a személyiségünkben.

A következmény pedig azt jelenti, hogyha egy adott szituációban felállítok következményt, akkor azt mindig pontosan betartom mindaddig, amíg változás nem áll be egy adott cselekvés megváltoztatásáig. Nagyon gyakran következetlenek vagyunk a gyereknevelés, párkapcsolat, és baráti-munkahelyi kapcsolatokban.
Nézzünk egy-két példát erre vonatkozóan! Amikor a szülő azt mondja a gyerekének, hogy kisfiam-kislányom tegyél rendet a szobádban! A gyerek meg sem hallja. A szülő megint elmondja az előző mondatot.- de még most nyugodtan. A gyerek reakciója mint sem változott, Ugyanaz. A szülő megint ismétli ön önmagát.- de már durván és kiabálva. A gyerek meg szarik a szülő fejére. (elnézést ezen kifejezésért, de így sokan jobban értik.) Mit tesz a anya adott helyzetben? - Rendet rak. A gyerek meg röhög a markába. És ez mind azért van így, mert nincs a tetteinek következménye.
Nézzük mi van ha következményeket állítok fel! Már a második figyelmeztetés után a szülőnek azt kell mondani, hogyha nem lesz rend a szobádban, akkor tv-nézés, mese olvasás, találkozás a barátokkal, És mindaddig, amíg a helyzet nem változik. Vigyázat, csak olyan következményt állítsunk fel, amelyet maga a szülő is betart következetesen. Vagyis nem enged a huszonegyből. Máskülönben hitelét fogja veszíteni a gyereke szemében.

A másik ilyen tipikus eset az, amikor probléma van a párkapcsolatban. Jobbik esetben előfordul, hogy a felek leülnek beszélgetni. A kommunikációnak ezen formáját leginkább a nők választják. Mi történik ez esetben? A feleség elmondja, hogy ez meg azt nem kedveli a párjában. Leginkább kiabálva. A férj nagyokat hallgat. És minden marad a régiben. Mert nincsenek lefektetve a következmények. Mert, ha a feleség azt mondaná, hogyha ezen és azon nem változtatsz, akkor nem fogom kimosni a büdös zoknijaidat. Vagy nem lesz vacsora a számodra egy hétig. Itt is érvényes az, hogy tartsuk be a szavunkat.

Én is sokszor bele estem ebbe a hibába, hogy nem volt a tettnek következménye. Így minden maradt a régibe. És úgy mond "összeomlott" az egész beszélgetés. De ha következményeket állítunk fel, akkor és be is tartsuk, akkor változás várható ezen a téren.
Egyet azonban ne felejtsünk el! Alap nélkül építkezni veszélyes, mert a falak leomlanak. Ezen megállapítás pedig igaz az életünkre is.

Nincsenek megjegyzések: