eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. január 3., kedd

Gyász feldolgozása!

Az élete folyamán minden ember kétszer egyedül van az életében. Ez pedig a születés, és a halál pillanata. Az első esemény az minden ember életében az örömet, boldogságot jelenti. A másik folyamat már teljesen más értéket kap az ember életében. Pedig vagy akarjuk vagy nem minden ember életében előbb vagy utóbb de befog következni. Ilyenkor jön a szomorúság, önmarcangolás, búskomorság, depresszió. és a különböző pszichoszomatikus problémák. Vajon miért nem úgy éljük meg a hozzátartozóink elvesztését úgy, mint a születés pillanatát? Ezt is meglehetne élni örömünnepként, mert ezzel a pillanattal egy új élet kezdődik. És talán az jobb lesz, az itteni életünktől. De a nyugati életfilozófia ezt táplálta bele évszázadokon keresztül az emberekbe. Teljesen másként élik meg az elmúlás folyamatát, akik a keleti filozófiai szemlélet szerint élik az életüket. Dél-Amerikában örömünnepet tartanak, ha meghal az ember. Vigadnak. énekelnek, táncolnak és felelevenítik az elhunyt emlékeit. Mexikóban ez teljesen természetes folyamat.

Nálunk ezzel szemben mi van? Fekete ruha viselése egy évig. Sírás, sopánkodás, felesleges temető látogatás, sajnálat. A hozzátartozók ezen viselkedése arra ad magyarázatot, hogy saját magukat sajnáltatják. hogy én szegény, szerencsétlen, mi lesz velem.
Tény a gyásznak is van egy ideje, ami alatt az itt marad hozzátartozók meggyászolják az elhunytat, és utána visszazökkennek a régi kerékvágásba. Ha ez a gyászidőszak több, mint egy év, akkor már ajánlatos szakember segítségét kérni.

Miben segíthetjük a gyászoló embert? Oda figyelünk rá, meghallgassuk a fájdalmait, érzéseit.Hagyjuk, hogy beszéljen a veszteségéről.Hagyunk időt az elmélkedésre! Ha azonban rövid időn belül két hozzátartozót is elveszít az ember, ez a probléma még nagyobb terhet jelent az itt maradókra.
Saját esetemből tudom, hogy az apámnak a gyászfolyamata majd tíz évig tartott. Addig nem tudta vagy nem akarta feldolgozni a felesége elvesztését. Az én életemben az ő gyászfolyamata maga volt a pokol. Azt hittem soha nem ér végett. Ezt senki ne tegye így, mert rá megy az élete!

Már fentebb megjegyeztem, hogy ha a gyász tovább tart, mint egy év, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Ugyanis az állandó önmarcangolástól, stressztől, kialakul a magas vérnyomás, pszichoszomatikus betegség. Megfigyelhető, hogy gyakoribb a daganatos betegségek kialakulása is. Szűkebb és tágabb környezetemben megfigyeltem, hogyha az egyik házastársa meghal, úgy a másik fél esetében öt éven belül kialakulhat a daganatos betegség.
Amennyiben a gyászoló ember nem akar segítséget igénybe venni, úgy a hozzátartozóinak kell őt meggyőznie arról, hogy szakemberhez forduljon. Mert egyedül sok ember képtelen a fájdalmával és a rá nehezedő problémák megoldásával megbirkózni.

Nincsenek megjegyzések: