eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. november 12., szombat

"Férfi" + "Nő"= Szerelem?

Ezzel a címmel tartott előadást Dr. Csernus Imre november 11-én Egerben a Bartakovics Művelődési Házban. A terem zsúfolásig megtelt. A korábbi előadásokhoz képest annyi változás történt, hogy valamennyivel több pasi is részt vett az előadáson. Zömmel azonban nőkből állt a hallgatóság, fiatal, középkorú társaságból.

A mai előadásom a Doktor szintén hozta a formáját, akik járnak az előadásaira, azok bizonyára ismerik a módszereit. Sok minden szóba került a közel 2 órás előadás folyamán. A fő kérdés azt volt, hogy vajon mitől Férfi a férfi, és mitől Nő a nő. Erről a kérdésről megkérdezett embereket a közönség soraiból. Fiatal srácokat, csajokat, "érettebb" pasikat, csajokat megszólítva. Kétségbeejtő válaszok hangoztak el. Még mindig sokan hiszik, azt, hogy egy férfi a nemétől férfi, a nők úgyszintén ezt állítottak. Igaz volt olyan is, aki mondott egy két dolgot ezzel kapcsolatosan, hogy fontos a kisugárzás, megjelenés, ápoltság. Belső tulajdonságokat nem nagyon tudtak felhozni a nyilatkozók.

Ahogy telt az idő jöttek a nehezebb kérdések. Ki hogy áll az önbizalommal, önértékeléssel, hittel, megalkuvással, gyávasággal, makacssággal. Feltette a kérdést. Vajon kitől tanuljuk el ezeket tulajdonságokat? Voltak, akik azt válaszolták, hogy a szüleinktől. És úgy tanuljuk el, hogy észre sem vesszük, hogy olyanok vagyunk, mint ők.

Tudtam értékelni azokat az embereket, akik merték vállalni, hogy válaszolnak a Doki kérdéseire. Bármi lesz is a reakciója. Ellenben a közönség sokszor nevet, vagy mosolyog rajtuk, de az ilyen emberek nem vállalják fel önmagukat. Volt szerepjáték is, ami megszokott dolog tőle. Kihívott egy huszonéves csajt, és kezdett a vállára támaszkodni egyre jobban, hogy ezzel is érzékeltesse, hogy mit is jelent az, hogy egy párkapcsolatban támaszkodik az ember a másik félre. A csaj egy szót sem szólt, pedig fájt neki a mindig erősebb nyomás. Én biztos, hogy fél percen belül felsikítottam volna, hogy ez nagyon fáj. Ebből rögtön leszűrte, hogy nincs megfelelő önértékelése a csajnak. Egy 20 éves csajt is megkérdezett ezen témában. Aki, azt válaszolta, hogy az a rossz, ha nincs mellette pasi, inkább legyen pasija, még ha nem is működik jól a kapcsolata.

Egyszerűen elképesztő, hogy Csernus Doki kb. párkapcsolatukkal vagy önmagukkal. Erről sokat elárul a tekintet, arcmimika, testtartás, mozdulatok.
. 10 perc leforgása alatt, mennyi mindent leszűr az emberekről. Úgy, hogy csak két, három mondatot vált velük. A közönség soraiból rögtön kiválasztja azon embereket, akikről tudja, hogy gondjaik vannak a

És mi volt a lényege az egésznek? Önbizalom, hit nélkül nem tudok elindulni a változás irányában, Első sorban hinnem kell önmagamban, építenem kell az önbizalmamat, de ezt nap mint nap meg kell tenni. Ha így cselekszünk, akkor egy idő után jönnek a pozitív dolgok. És még egy dolog, amiről ne felejtkezzünk meg. A hibáinkat mondjuk ki hangosan magunknak, majd kezdjünk el rajta változtatni, ezt is naponta tegyük meg.

Végül is most egy tanulságos este volt, Volt benne cinizmus, irónia, humor. De ezt már megszoktuk a Dokitól. Az pedig mindenkinek saját döntése, hogy milyen szájízzel tért haza.
Szerelem pedig csak hiteles nő és férfi között alakul ki. Amit sokszor szerelemnek hiszünk, az legtöbbször támaszkodás.


Kép forrása: pixabay.com

Nincsenek megjegyzések: