eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. november 28., hétfő

"Ki mint vet, úgy arat"

A fenti szólásmondás a felelősség vállalására utal, Manapság ez nem divat, hogy felelősség merjünk vállalni tetteinkért, szavainkért, cselekedeteinkért. Sőt, az válik az emberek szemében nevetségessé, aki fel meri vállalni a felelősséget az ön maga szemébe. De vajon honnan tanulhatnánk meg a felelősség vállalását, amikor a média folyton-folyvást az árasztja felénk, hogy bármit megtehetsz, amit csak akarsz. "Tiéd a világ"- Nincs következménye a tetteidnek.

Minden ember felelős valakiért, A szülő a gyerekért, tanár a gyerekért, barátnő a barátnőért, a gyerek saját magáért. A kamasz gyerek még elhárítja a felelősséget a tetteinek következményeiről. mert azt mondja, hogy még belül gyerek vagyok. Így máris hárít, és kifogásokat gyárt.
De mi van a felnőttekkel? - Ők szintén hasonlóképpen funkcionálnak, mint a kamasz gyerekek. Nem vállalni felelősséget semmiért sem a racionális, sem az emocionális dolgaimért. Mindig könnyebb mást hibáztatni a saját hibámért. De nem is csoda, hiszen ez zajlik az élet minden területén, még a politikai életben is. A felelőtlen döntéssorozatok meghozatala is ezt támasztja alá. Nem felvállalni, a következményeket a rossz döntésért.

Vannak emberek, akik egész életüket felelőtlenül élik le. Ők mindenkitől elfogadnak mindent lesz, ahogy lesz. Ugyanakkor időről-időre ugyanazon problémával néznek szembe, mint korábban. Azt hiszik, hogyha búzát vetnek, akkor búzát is aratnak. De mi van, ha búzát vetnek, és tököt aratnak. Na, akkor jön a megsértődés, a másokra való mutogatás, a másik hibáztatása. És vannak emberek, akik egész életüket így élik végig. Azt hiszik, hogyha "búzát" vetnek, mindig búza fog teremni. Hát ebben nagyon tévednek.

A gondolatainkért is felelősséget kell vállalni, Addig nincs baj, amíg ez "agyi" szinten van meg mindez, mert addig csak a belsőt nyugtalanítja. A baj ott kezdődik, ha gondolatainkat meggondolatlanul mondjuk ki. Ezzel óriási károkat tudunk okozni embertársainknak.

A szavaink kimondásáért szintén felelősséggel tartozunk. A meggondolatlanul kimondott szavak sokszor bántóak, fájdalmasak lehetnek család tagjainknak, barátainknak, rokonainknak. Minden esetre mielőtt kimondanánk bármit, gondoljuk át, mert a szavaknak ereje van. És lehet, hogy egy kapcsolat, barátság egy életre tönkre mehet e véget. Erre a szituációra van egy jó magyar közmondás. "Ha nem szóltál volna,bölcs maradtál volna" Tehát, ha jót nem tudunk mondani, csak bántó dolgokat. akkor jobb ha befogjuk a szánkat.

Összegezve: Felelősséget kell vállalnunk a cselekedeteinkért legyen az jó vagy rossz. Racionális és érzelmi téren is. A gondolatainkért. Mert a jó gondolatoknak építő hatásuk van, ellenben a rossz gondolatoknak pedig romboló hatásuk van.
Felelősséggel tartozunk a kimondott szavainkért is. A meggondolatlanul kimondott szavaknak pedig hatalmas romboló ereje van.

Nincsenek megjegyzések: