eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2011. november 22., kedd

Miért szeretünk kukkolni?

A 21. század nagy vívmánya, hogy a televíziók képernyőjére beköltöztek a valóság show-k, és a tehetség kutató műsorok. Napról napra találkozhatunk vele a képernyőn, és egyre több embert érdekel az efféle műsor. Ilyen műsor nálunk a Való Világ, amely egy kukkolós műsor. Az X-Faktor pedig egy tehetségkutató műsor.

Most itt elsősorban a kukkolós műsorokkal foglalkozom. Vajon miért szeretünk kukkolni hétről hétre? Ezekben a műsorokban a külvilágtól lezárva, különböző számú ember él - luxus környezetben, és speciális feladatokat végeznek. A nézők pedig hétről hétre dönthetnek afelől, hogy kik maradnak, és kik fognak kiesni a játékból. A nézők pedig szeretnek azonosulni a játékosokkal. Együtt sírni, örülni. Hosszabb-rövidebb időre kirántja az embert a megszokott hétköznapi monotonitásából, így elterelve a figyelmüket a saját problémáikról. Ám ha ezt a helyzetet nem kezeljük megfelelően, könnyen függővé válhatunk.

De vajon kik jelentkeznek az ilyen fajta műsorokban? Elsősorban azok, akik szeretik mutogatni magukat. ( jellemző a bak, bika jegyben született egyének, ezen típusok elég maga mutogatók)
A háttérben gyakran felfedezhető az önbizalomhiány vagy az egyén nem meri felvállalni magát, családi konfliktusok párkapcsolati problémák meg nem megoldása, na és a nyeremény A lényeg az, hogy az egyén láttatni akarja magát.
A morális felháborodás még tovább emeli a műsor nézettségét A negatív reklám is reklám. A műsor szerkesztői pedig olyan
"valóság" műsort szerkesztenek, amelyeket a nézők szívesen néznek, és lehet rajta csámcsogni. Közben a néző elhiszi, hogy ez a mese az ő életéről is szólhatna. A meséket pedig nincs, aki ne szeretné (lásd szappanoperák).

De tisztába kell lenni azzal, hogy ez nem más, mint egy "luxus" börtönbe zárt ember időtöltése, eseménytelen, ingerszegény környezetben, amely a későbbikben az összezárás hatására torzulhat. (agresszió, önzés, gátlástalanság, önbizalomhiány kialakulása és rögzülése, szeretethiány)
Vigyáznunk kell, hogy ezeket a torzult érdekrendeket az emberek ne vegyék át, és ne függjenek a műsortól. Tőlünk függ, hogy tudatosan éljük-e meg a látottakat vagy sem.

Úgy gondolom, és tapasztalom, hogy ezen műsorok nézettsége során, legfőképpen a fiatal generációk átveszik az ott látott viselkedési formákat. Mert ez a trendi ez a jó, ezt sugallja a média. A szülők feladata elsősorban, hogy oda figyeljenek, hogy a gyerekeik életére milyen hatással vannak a valóság show-k.


Képforrása:pixabay.com

Nincsenek megjegyzések: