eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. április 13., péntek

Férjek és laptopjaik

Ezen bejegyzésemben a számítógépfüggő emberekről fogok írni. Tudjuk, hogy mostanság már az internet nélkül nem élet az élet, és minden lehetséges elintézni valót a net segítségével hajtunk végre. Nem beszélve a közösségi portálokról, amelyek egyre népszerűek, mind a fiatalok, mind a többi más korosztály közegeiben. De úgy a net, mint a közösségi portálok használatát is tudni kell okosan használni, kezelni.

Férjek és laptopjaik.- ezt a címet adtam a mostani bejegyzésemnek. De vajon miért is? Mert azért, ha jól belegondolunk a dologba, akkor a férfiak azok, akik a legtöbb időt a számítógépek előtt töltik és nem pedig a nők. A férfiak például a netfüggőséggel kompenzálnak, míg a nők feszültség levezetés céljából inkább a vásárlást helyezik előnybe. A közösségi portálok online játékait is leginkább a férfiak körében a népszerűbbek. Arról nem is beszélve, hogy a virtuális világ inkább a férfiak világa, mintsem a nőké.

És ezzel most mi a probléma?- teszik fel jó néhányan ezt a kérdést. Nos, a probléma abból adódik, ha már pár órára sem tudunk meg lenni a számítógép és laptop nélkül. Már a legtöbb munkahelyen elengedetlen munkaeszköz a számítógép, és így 8-10 órát is eltöltenek emberek a komputer előtt, és hazaérve újra folytatódik a neten való keresgélés, játék. Hogy mi az az idő, amely már károsnak mondható? Azt mondják, hogy a munkaidőn túli hat-nyolc óra hosszú netezés már függőségnek számít.
Mostanság elég sok nő panaszkodik arról. hogy a férjeik egyre több időt töltenek a gép előtt, mint a családjukkal. Hazaérnek a munkából, vacsoráznak, megtörlik a szájukat és irány a gép. De olyan esetek is vannak, hogy a gépező ember a gép előtt fogyassza el az ebédjét vagy a vacsoráját. A családtagokkal nincsen beszélgetés. Maximum pár szavas tőmondatokban váltanak néhány szót a család tagjai. Így szép lassan a a párok elhidegülnek egymástól, és a pasinak csak a laptopja marad, mert így érzi jól magát.

A férfiak pedig ezt viselkedést azzal magyarázzák, hogy ők így tudják levezetni a napi stresszt. De ez menekülési reakció a megoldatlan problémák elől, mert addig amíg a gép előtt van az illető ember, addig sem szembenéznie a dolgokkal. Mit lát ha kikapcsolja a gépet? Egy házsártos feleséget, egy elhanyagolt gyereket, egy lepukkant lakást. A férfiaknak mindig is problémát jelentet a házastársi kötelék, ezért korábban az újságolvasásba és tv-nézésbe menekültek, hogy levezessék a feszültségeiket. A mai kor embere az ébren töltött óráinak nagy részét sms-ezésével. tv-nézéssel, e-mailezéssel tölti el. Ezt az időt azonban hasznosan is el lehetne tölteni, mégpedig a családtagokkal, barátokkal.

Hol van tehát a határ? Amikor már valaki nem képes arra, hogy kikapcsolja a telefonját, és ne ellenőrizze a e-mailjeit vagy nem képes meglenni a virtuális dolgok nélkül, ott már baj van. Akkor már érdemes segítséget kérni. Mert a háttérben akár súlyosabb pszichés betegség is állhat. Nincs azzal semmi baj, ha valaki az esti vacsora után netezik, mert azt sokféle dologra feltudja használni az ember. Sokféle információhoz, ismeretanyaghoz hozzáférhet. Ma már a netezés is hobbi.

De mit tegyünk ellene, ha férjek sokat neteznek? Beszéljünk vele, és hagyjuk, hogy elmondja, mi nyomasztja, amiért a gépezésbe menekül. He ez nem segít, akkor korlátozzuk a gépezést napi 1-2 órába és csak este a közös beszélgetések végeztével hagyjuk, hogy leüljön a gép elé. De azt egyáltalán ne engedjük meg, hogy a dolgok odáig fajuljanak a dolgok, hogy a pasik a laptopjaikkal bújjanak ágyba.

Nincsenek megjegyzések: