eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. április 2., hétfő

Papucsállatka!

Papucsállatkáról bizonyára már sokan hallottak. Ha máshonnét nem, akkor az általános iskolában tanultak eszükbe fog jutni. Biológia órán tanították az egysejtűek csoportjánál a papucsállatkát. Ez egy pár milliméteres kis élőlény. Érdekessége az, hogy kerüli a fény, világosságot, és csak a sötétben érzi jól magát. De most nem biológia órát tartunk, hanem egy kicsit foglalkozzunk a pszichológiával.

Olvastam valahol, hogy vannak férfiak, akik viselkedésüket illetően nagyon is hasonlítanak a papucsállatkákhoz. Amikor elolvastam az a cikket, nem egészen értettem a magyarázatot, de később rádöbbentem, hogy bizonyos értelemben igen csak sok pasi hasonlít ezekre az egysejtűekre. És a hasonlóság köztük? A papucsállatka is ha megvilágítják, akkor gyorsan a sötétbe húzódik, és csak ott érzi jól magát. A fény megléte is azt jelenti, hogy ott gyorsan fény derülhet az emberek mindenféle tetteire, cselekvéseire, vagyis lelepleződhetnek. De a sötétben lehet manipulálni, hazudni. és más vizekre evezni. A sötét a biztonságot jelenti. A férfi számára mi jelenti a biztonságot? Munka és a szex. Ja, és ha van elég pénzük, még egy jó autó is dukál, lehetőleg minél nagyobb. Ezzel a pasik azt bizonyítják, hogy az irányítok, ők vezetnek.

A pasik nagyon szeretik, sőt élvezik is azt a helyzetet, amikor valamilyen vezető szerepet töltenek be. Ettől ők fontosnak érzik magukat, és a munkán kívül teljesen megszűnik számukra a külvilág. Az ilyen vezető típusú emberek még a szabadságuk ideje alatt sem képesek kikapcsolódni vagy a családjukkal lenni. Úgy érzik, hogyha nincsenek képbe, akkor elveszítik a pozíciójukat, egzisztenciájukat. Az elektronikus világ megadta nekik azt, hogy állandóan képben legyenek, és ne maradjanak le semmiről, ami a munkahelyükön történik, Ott a laptop és a mobiltelefon, és még a világ másik végéből is tud minden fontos dologról. Ezek a pasik egyre kevesebb időt töltenek a családjukkal, ráfogva arra, hogy sok a munka odabent. Amikor eljön az évi rendes szabadság ideje és a család együtt nyaral, a pasinak már a második napon hidegrázása van az együtt töltött napok miatt. Unja az egészet! Ő dolgozni akar, de mind a testnek, mind a léleknek szüksége van pihenésre. Sokszor még a munkaidő eltelte után is bent maradnak dolgozni, csak haza ne kelljen menni.

És miért van mindez így? Azért mert otthon nem működik a kapcsolat. Van egy hárpia feleség, aki csak támaszkodik a férjre, és folyton csak parancsolgat és kiszolgáltatja magát. Ezzel szemben a férj, mint egy papucs meghunyászkodik, de meri megmondani, hogy neki ez és ez az állapot nem jó. Inkább visszavonul, mint a papucsállatka és hagyja, hogy a párja azt tegye vele, amit akar. A házasságok nagy részeben ez a felállás jellemző.

Idővel minden embernél megmutatkozik, hogy ki mennyi erővel, és gerinccel rendelkezik. Ugyanis eljön az az idő, amikor ezen pasik is elérik a nyugdíjkorhatárt. Akkor pedig teljesen egyedül maradnak. Mos mi lesz?- teszik fel maguknak a kérdést. Mit fogok napról napra csinálni? Otthon lenni a hárpia feleséggel minden nap, mikor korábban a hétvége is sok volt. Na nem!- gondolják. És aki megteheti az elmegy öreg matuzsálem szakértőnek, csak hogy otthon ne legyen, ne hódoljon kedvtelésének. Mert így azt érzi, hogy ő még fontos személyiség. A másik nagy tragédia ebben a korban a pasiknál, hogy szembesülnek potenciaproblémáikkal. Akkor pedig megőrülnek és gyorsan orvosolni szeretnék e problémájukat.A férfilét megítélése náluk ettől függ. Az önbizalomhiány, ha volt is gy kevés, újra csökkenni fog. Nem érzik jól magukat a bőrükben. És egyre jobban leépülnek, elszürkülnek. De tenni semmit nem tesznek ellene.

Mi tehát a megoldás? Két lehetőség van. Az egyik, hogy végig gondolom az életemet. Boldog vagyok-e? Kitudja e mutatni az érzéseit? Mer-e beszélni a negatív és pozitív érzelmeiről? Boldog-e a másikkal? Milyen a szüleivel a kapcsolata? Ha számba veszi ezeket a kérdéseket, és tud változtatni, akkor ez az egyik út. Sajnos ez kevesen választják, mert fájdalmas, rögös, göröngyös út vezet a boldogsághoz. A másik út, hogy marad minden úgy, ahogy korábban volt. Tűrnek és nyelnek! Majd munka után hazamennek és felveszik a papucsállatka szerepet. Döntse el mindenki, hogy melyik utat választja! És még egy fontos megjegyzés! Akinek nem inge... Tudják, ismerik a mondást!

Nincsenek megjegyzések: