eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. április 14., szombat

Hazugságok, önbecsapások visszatükrőződései

Hazugság a legcsúnyább emberi tulajdonságok egyike. Amióta világ a világ az emberek hazudnak, úgy másoknak, mint önmagunknak. Pedig ha elolvassuk a bibliai tízparancsolatot, már ott az áll,az egyik parancsolatban, hogy ne hazudj. És most mit tapasztalunk ? Hazugságra épül az egész világ. Hazugságok tömkelegében éljük a napjainkat és az egész életünket. Erre tanít a média, politika, társadalom. De ne felejtkezzünk el a családi neveltetésről sem, ahol már a kisgyerekek is hamar eltanulják a hazudozást. Mert ugye a családi minta ragályos. A legtöbb szülők nem csak másoknak hazudoznak, hanem még ön önmagukat is becsapják. De erről egy kicsit lentebb teszek említést.

Ahogyan már említettem a gyerekek korán eltanulják a hazudozást. Már óvodáskorban is érzékelhető ez a viselkedésükben. Ilyen korban a gyerekek kitalálnak dolgokat, illúziókat, akár magukról akár apjukról, anyjukról. Kiszínesítik az elképzelt fantáziavilágot, és ezt adják a társaik tudtára. Ez egy természetes folyamat az életükben, A baj csak akkor kezdődik, ha a szülő nem elég éber, és nem figyel oda arra, amit a gyereke beszél. Beszélje meg vele, hogy amit ő állít, és fantáziál az nem a valóság, hanem csak egy illúzió. Sem az apja, sem az anyja nem olyan, mint aminek ő lefesti őket. Az a kép csak az ő fantáziájában él. Az a szülő, aki nem figyel oda a gyereke nagyot mondására, az egy azt veszi észre, hogy a gyerek nótárius hazudozóvá vált.

Na és, mi van a felnőttekkel? Ők tudnak csak igazán hazudni, úgy mint a vízfolyás. (tisztelet a kivételnek). Már arról is készültek statisztikák, hogy a felnőttek egy nap mennyit hazudnak. És nem keveset. Miért is hazudunk, és miért van szükség a hazugságokra? A hazudozás az én meglátásom szerint a megfelelni vágyásra vezethető vissza. Éppen ezért az emberek mindenre képesek, még hazugságok árán is, hogy másoknak megfeleljenek és elfogadják őket. Hazudoznak a kinézetükkel kapcsolatosan. iskolai végzettségük miatt, párkapcsolataik véget, munkájukat, keresetüket illetően. És sorolhatnák még, mi minden végett hazudoznak naponta. Szépnek, jónak, okosnak, jó munkaerőnek akarják magukat feltüntetni. Ámbár hamar kibújik a szög a zsákból. A magyar népmesékben is megfigyelhető, hogy a hazug ember hamar lelepleződik a hazugságai miatt, és előbb-utóbb elnyeri méltó büntetését. Van egy jó közmondás is erre a szituációra. Így hangzik: A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. A hazugságoknak pedig jó táptalaja a közösségi portálok, Ott lehet rendesen hazudozni, hiszen az illető személye anonim. Lehet írni bármily iskolai végzettségről, hobbiról. párkapcsolatról, tevékenységről, stb. De mire jó ez az egész? Talán arra, hogy ismerős-ismeretlen emberek lássák, hogy ki milyen művelt, okos, jártas bizonyos dolgokba. Én azt tartom, hogy az okos, bölcs ember ilyenekkel nem henceg, hanem szépen hallgat és a dolgok úgy is kiforrják magukat. A nagyravágyó emberek dicsekszenek, akik szeretnének olyanok lenni, amilyennek feltüntetik magukat, de ezt nem érték el.

Az is tény, hogy nem szabad mindig, mindenhol igazságosnak lenni, mert az ember könnyen ráfázhat. Főleg nem jó őszintének lenni egy munkahelyen, mert könnyen kihasználhatóvá és nevetségessé válhat bárki. Egy dolgok azonban nem szabad elfelejteni, hogy házasságában, kapcsolatában az ember nem hazudozhat sem magának, sem a párjának. Sajnos ez mostanság nem így van. A legtöbb ember még saját magának is hazudozik, így festve szép képet magáról, és kapcsolatáról. amely közel sem olyan, amilyennek ő beállítja. Ezt nevezik önbecsapásnak. Sajnos ezek az önbecsapások olyan hatásosok tudnak lenni, hogy még adott személy is képes azt elhinni magáról, gyerekéről, kapcsolatáról, amit ő saját maga szeretne látni. Ennek a viselkedésmódnak pedig az a hátulütője, hogy nem veszi észre az anya, apa, hogy a gyerekei ezt a viselkedést tanulják el akarva-akaratlanul. Majd tíz-húsz év elteltével rácsodálkozik a gyereke viselkedésére.Hogy mitől ilyen ez a gyerek amilyen és kitől tanulta el azokat a módszereket, amelyeket a gyereke csinál. Mondhatjuk úgyis, hogy a hazugságot lelepleződnek csak idő kérdése az egész. Az önbecsapások pedig visszatükröződnek a gyerek megnyilvánulásaiban, viselkedésében. A szülők így tükröt állítanak a gyerekeiknek, ahogy ők viselkednek.

Hogy hazugságokkal, önbecsapásokkal elérhető bármi az életben? - Úgy tapasztaltam, hogy nem vagy ha el is bárki bármit a hazugságok árán, az rövid időn belül kiderül. Kibújik a szög a zsákból. A hazug emberek pedig elvesztik mások szemében az emberi mivoltukat. Nem lesz tartásuk, gerincük, szava hihetetlennek állítják be a többiek. És egy ilyen emberre fel lehet nézni emberként? - Nem lehet. Ő egy hiteltelen, nem bízható emberként fog élni a társadalomban. És itt még az önbecsapás, amely ön önmagunk ellen követünk el. Bár könnyebb hazudni, mit szembenézni a gondokkal. Az az ember pedig, aki állandóan az önbecsapások kereszttüzében él, az olyan mintha önmaga ellen követne el öngyilkosságot. Ez a legnagyobb kinyírás, amit ember elkövethet saját maga ellen. Gondoljunk bele a bumeráng egyszer visszaüt.

Nincsenek megjegyzések: