eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. április 4., szerda

Önfejlesztés, önismeret!

Sokszor, sok helyen olvashatunk arról, hogyha bárki felismeri azt a tényt, hogy az életében valami nem működik, akkor van lehetősége, hogy változtasson. De, ha bárki felismeri azt a tényt, hogy változtasson, még nem biztos, hogy tudja is min és miben kellene változnia. Sokan már itt elbuknak, mielőtt még bármibe belekezdenének. Ha nem ismerem önmagamat kívül s belül, akkor nem tudom, hogy milyen úton induljak el. Fontos tehát az önismeret megléte. Hogy milyen ember is vagyok egyáltalán? Milyen jó és rossz tulajdonságaim vannak? Mik a terveim, céljaim, amiket el akarok érni? Miért születtem le ide a a földre? És hasonló kérdések halmazát kell feltenni az embernek, ha változtatni akar az életén.

Az önismeret a tapasztalataim alapján nagyon is hiányzik a ma emberéből. Nagyon sokan csak tengenek-lengenek az életben. Életcél és minden elképzelés nélkül. Ha nem rendelkezünk kellő önismerettel, akkor nem is tudjuk fejleszteni önmagunkat. Az is van az, hogy sokan közülünk, úgy éli le az életét, hogy mindig más elvárásainak akar megfelelni. Ép ezért sorra kudarcot vall. Megfelelni a szülőknek, munkatársaknak, barátoknak, kívülállóknak ez mind képtelenség. Ha megnézzük a gyerekek életét, láthatjuk, hogy sok esetben és sok mindenben a szülő dönt vagy próbálja befolyásolni a gyerekének a döntését. Ilyen példa erre az az eset amikor a 14 éves gyerek még nem tud dönteni a továbbtanulása ügyében. A szülő pedig azt nézi, hogy melyik szakmával, végzettséggel lehet sok pénzt keresni, és megélni. Végül a gyerek meg van győzve arról, hogy az a jó, amit a szülei mondtak neki. Majd eljön a végzés éve, és jön az egyetemi, főiskolai felvételi. Újra dönt a szülő a legjobb szándéka szerint. A gyerek elvégzi az iskolát, talán még munkája is lesz, de nem szereti amit csinál. És miért nem? Mert nem ő hanem mások döntöttek helyette. Ettől már csak az a rosszabb, ha a szülő a saját meg nem valósított álmait akarja a gyerek által megvalósítani. Például: a szülő szeretné, ha gyerek orvos lenne, mert ő az szeretett volna lenni, de nm jött össze. A gyerek megteszi ezt szívességet neki, de ő a lelke mélyén balett-táncos szeretett volna lenni. Sok ilyen esetről tudnék mesélni.

Tehát már az a lehetőség is kimarad sok ember életéből, hogy megismerje önmagát. És ez, azért van így, mert a szülök sok mindent levesznek a gyerekeik válláról, így ezáltal a gyerek még az önbizalmát sem fogja tudni építeni. S, úgy lép bele a nagy betűs életbe, hogy nem ismeri magát, és nem ismeri fel a későbbi választott párja tulajdonságait sem ezáltal. Sokan így élnek napról napra, évről évre. Mondhatjuk úgy is, hogy el vannak, mint a befőtt. S egyszer robban a bomba, hogy nem érzem jól magamat a bőrömben és elegem van mindenből. Változtassak, de hogyan!

Igen, és itt jönnek a gondok. Ha fel is ismerem a hibáimat, rossz tulajdonságaimat, még akkor sem könnyű lépni. Egyedül nagyon nehéz. Első lépésként egy egy szakembert javasolnék mindenkinek, aki kívülállóként felvázolja, hogy ki milyen ember és hol, miben kellene változtatnia. Erre érdemes időt szánni. (na és pénzt, de van ingyenes ellátás is) Nagyon sok jó könyv, szakirodalom áll már rendelkezésre, hogy hogyan kezdjünk hozzá életünk átváltoztatásához. De ez csak, akkor lehetséges, ha már tisztába vagyok saját énemmel. Vannak önismereti tréningek, amelyek nem olcsóak, de hatásosak, és később nagyobb hasznot hoznak, mint azt gondolnánk. Érdemes eljárni, már akit érdekel pszichológiai előadásokra. Sok jó, neves szakember tart előadásokat, sok féle témában. Egy-egy előadás ára felér egy mozijegy árával. és hasznosabb.

Teljesen mindegy, hogy ki melyik verzió mellett dönt. A lényeg az, hogy az önismeret megléte nélkül nem tudjuk fejleszteni saját magunkat. Érdemes belevágni, mert ha kitartóak, bátrak, erősek, nyugodtak vagyunk a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Nincsenek megjegyzések: