eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. április 1., vasárnap

Kötődési stílusok, amelyek meghatározzák az életünket

A kötődési stílus csecsemőkortól kezd kialakulni, és ez a folyamat már az anyaméhben elkezdődik. A kötődés egy genetikailag programozott viselkedési rendszer, amely azt szolgálja, hogy anya és gyermeke között szoros, akár egy életre szóló kötelék alakuljon ki. Az így kialakult kötődési formák a későbbiek során egész életünket meghatározzák. Mintául szolgálnak arra, hogy gyerek hogyan fog viszonyulni a későbbikben a felnőtt világhoz, és önmagához. Sajnos nem mindenki kap pozitív mintát e téren.

Kötődési stílusok és azok jellemzői: négy kötődési típust különböztetünk meg.
Biztonságosan kötődő: A biztonságosan kötődő emberek bíznak az emberekben és bíznak önmagukban. Megbízhatóak és állhatatosak szerelmükben, házasságukban, barátságaikban. Jó szülők, figyelmesek, gondoskodóak, Szeretik az intimitást és a melegséget, de ugyanakkor függetlenek is tudnak lenni. Mivel nincsenek komoly önértékelési zavaraik, jól teljesítenek és sikeresek, kiegyensúlyozottak. A biztonságosan kötődők általában kiérlelt és kiegyensúlyozott véleményt tudnak mondani szüleikről és gyermekkorukról.

A bizonytalanul kötődő: A bizonytalanul vagy ambivalensen kötődőkre általánosságban megfigyelhető, hogy szeretnek önmagukról, érzéseikről beszélni, sokszor indokolatlanul is intimebb hangnemet megütni, ami a vágyaikról szól. Gyorsan szeretnének közel kerülni a másik emberhez, nehezen tudják az emberek közt tartandó távolságot kezelni. Nagyra értékelik a szerelmet, teljes gőzzel vetik bele magukat, erősen hajlanak az idealizálásra, amely később csalódások formájában üt vissza. Hajlamosak szorongásra, kishitűségre, állandó önértékelési problémáik vannak, szeretnének másoknak megfelelni. Az ilyen ember egy igazi vergődő típus, aki hajlamos magát hol egy rakás szerencsétlenségnek érezni, hol pedig zseninek.

Elutasító-elkerülő kötődő: Az elutasító kötődést már gyerekkorban fel lehet ismerni. Ismertető jele az, hogy a kicsi hosszú ideig is jól el van egyedül, hidegen hagyja, ha az anyja magára hagyja, és amikor a mama megérkezik nem szalad elébe, hanem elutasítja anyja közeledését. Érzelmileg hideg, az intimitást kerüli, nem akar függni senkitől. Szülőként csődöt mond, gyerekeivel nem ért szót, szigorú, fegyelmet, és engedelmességet követel.Alkalmazkodni csak ideig-óráig akar, ha érdeke úgy kívánja, empátiája csekély. Sok nő - döntően a bizonytalan kötődésűek - esik bele abba csapdába, hogy erős domináns férfit keres magának, és ezzel szemben kifog egy rideg, érzelemmentes és közönyös embert. Az elutasító típus csak az érdekei miatt ragaszkodik a kapcsolataihoz, az intimitástól kirázza a hideg.

A félelemteli elkerülő-kötődő: Ez a típus nem bízik sem önmagában, sem másokban, s bár vágyik az intimitásra, az általában képtelen elérni a félelmei miatt. Ez a típus mimóza, aki minden érintésre visszahúzódással reagál, és mindent csak bántásnak él meg. Ők a legszomorúbb sorsúak, kerülik az intimitás, nem beszélnek magukról, rendkívül zárkózottak. Bár keresik a kapcsolatot, gyorsan visszarettennek, feloldódni nem tudnak. Az ilyen típusba tartozó emberekre vár az elmagányosodás, félelmeik közt őrlődnek, és tönkreteszik kapcsolataikat. Nagy falakat vonnak maguk köré, amelyet nehéz áttörni, mert az önképük annyira negatív, hogy a pozitív visszajelzést is negatívumként élik meg. Nem szeretik, ha megdicsérik őket, ettől szinte kijönnek a sodrukból. A remeték is az ilyen emberek közül kerülnek ki. Ha házasságban élnek, akkor a durva bánásmód jellemzi a viselkedésüket, mert a világra mért haragjukat a feleségükön vezetik le.

Most, hogy mind a négy stílust kielemeztük, így mindenki ráismerhet a saját személyiségére leginkább jellemző típusra. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy hogyan reagálunk bizonyos élethelyzetekben, és miért vagyunk olyanok, amilyenek a párkapcsolatokban. A kötődési stílus a felnőttkorban változhat. A biztonságosan kötődő emberek "gyógyítólag" hatnak a "nem biztonságosan kötődő" partnerekre.

Forrás: Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Kép:pixabay.com

Nincsenek megjegyzések: