eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 16., csütörtök

Az asztal négy lába

Az érdekes cím olvasatán sokan azt fogják gondolni, hogy miről is lesz szó egy ilyen témájú blogban. Nyugalom! Rögtön megmagyarázom. Jó néhány évvel ezelőtt olvastam egy pszichológus-író könyvében erről a megállapításról. Ez a pszichológus azt írta, hogy Füst Milán költő a stabil párkapcsolat meglétét az asztal négy lábához hasonlította. Ezen megállapítását a pszichológia a mai napig alkalmazza.

De nézzük sorjában, hogy mit is foglal magában ez a négy láb. Mi szükséges egy jól működő párkapcsolathoz? Kölcsönös tisztelet, alkalmazkodás, közös életvitel, gondolkozás, jól működő szexualitás, és a pénzhez való viszony."Mert bizony pénz nélkül bolond az ember."- tartja a közmondás. Bár sok féle tényező is kell a jól működő kapcsolathoz, de ha ez a négy alap meg van és teszünk is érte, akkor fog is működni, akár holtomiglan is.
De vajon fellelhető-e ez négy alap a mai házasságokban, kapcsolatokban? Vélve hiszen, mert ha szétnézzünk a környezetünkben, akkor azt tapasztaljuk, hogy az emberek 80-90 százaléka támaszkodik a másikra, vagyis társfüggő. Leginkább az anyagiak miatt maradnak együtt.

Most pedig vesézzük ki a négy alap dolgot! Kölcsönös tisztelet, alkalmazkodás. Jellemző ez a mai kapcsolatokra? Nem. Nincs tisztelet sem a kapcsolatokban, sem az élet más területein. Igaz, hogy "kislányokra és kisfiúkra" nem lehet felnézni sem nőként, sem férfiként. És ma kislányok és kisfiúk élnek házasságban. Alkalmazkodás! Ez az, ami végképp nem működik még az élet más területein sem. Alkalmazkodni nem tud vagy nem akar a mai fiatal generáció. A házasságok sok esetben ezért is mennek tönkre. Tehát egy láb már inog.
A közös életvitel, gondolkodás: A két ember nincs azonos szinten a gondolkodásban, és állandóan egymással tromfolnak, veszekednek, vitatkoznak, már rossz. Ha pedig az egyik vagy másik fél előbb jár gondolkodásban, mert fejleszti magát, de a másik semmit nem tesz azért, már ez is komoly problémákat vethet fel. Vagyis nem pendülnek egy húron. Itt inog a másik láb.
A jól működő szexualitás: Na ez egy tabu téma. A szex maximum addig működik úgy ahogy, ameddig a gyerekek meg nem születnek. Addig is azért döcög, ahogy döcög, mert így kell tenni, kötelességből. Később pedig már ennek halvány szikrája is kihall a párokból. Az asztalnak már csak egy lába áll és lassan felborul.
A negyedik tézis a pénzhez való viszonyulás: Mert a testet is ápolni kell, nemcsak a lelket. És pénz kell a megélhetéshez, gyerekneveléshez, ruházkodáshoz. rezsi fizetéshez. tanuláshoz, evéshez-iváshoz. utazáshoz és sorolhatnánk tovább. A legtöbb baj forrása a pénz. Mostanság nagy divat, hogy mindkét fél külön kezeli a fizetését, és közösen fizetnek dolgokat. Számomra ez érthetetlen, mert akkor minek a házasság. Egy házasságban minden közösségről szól. Az anyagiak meg főleg. Én a szüleim házasságában ez soha nem láttam. Az asztal eldőlt, így a házasság, és párkapcsolat összeomlott.

Mikor én ezeket a téziseket olvastam, elgondolkodtam, mind a szüleim, mind a környezetemben élő emberek kapcsolatán. És bizony szomorúan tapasztaltam, hogy az asztal négy lába sok esetben nem stabil, hanem inog. Nem is akárhogy, de ezt sokan nem akarják észrevenni.
Tanácsom: Mielőtt bárki házasságra, párkapcsolatra adná a fejét, gondolja át higgadtan, nyugodtan, hogy a kapcsolatában működik-e az asztal négy lába. Ha nem, akkor még könnyedén tovább lehet állni, és az igazi társ előbb-utóbb belép az éltünkbe.

Nincsenek megjegyzések: