eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 1., szerda

Mikor kezdjük el a gyerekek felvilágosítását?

Már korábban írtam itt a blogban arról, hogy elsősorban a szülők feladata a gyerekek szexuális felvilágosítása. Sajnos a huszonegyedik században még mindig tabu téma a szex, pedig ez is az életünk fontos része, olyan mint az evés, ivás. Hozzátartozik a mindennapi kiegyensúlyozott élethez. De még mindig erkölcstelennek és bűnnek tartják, már azt is, ha csak szóba kerül az ilyen téma. Bezzeg mindenki csinálja, de nem beszél róla, mert vagy nem tud róla beszélni vagy hiányosak az efféle ismeretei.

A mai gyerekek már korán felvilágosulnak e témában, köszönhetően az internetnek, médiának,könyveknek. Igaz sok téves ismeret is a birtokukba kerül. A kisgyerekek sokkal előbb elkezdenek érdeklődni a szex iránt, mint ahogy azt sok szülő gondolja. A két-három éves gyerek már elkezdi felfedezni a testét, és mire óvodás lesz már tudja, hogy miben különböznek egymástól a fiúk és a lányok. Egy ideig ez ki is elégíti kíváncsiságát. Majd elkezdik felfedezni a testüket, és rájönnek, hogy a különböző ingereknek milyen jótékony hatásai vannak. A fiúknál szembetűnőbb ez a viselkedési forma, mint a lányoknál. Biztosan sok szülő tapasztalta már, hogy 3-4 éves kisfia elkezdte a fütyijét fogdosni. Mit tesz sok szülő ilyen esetben? Megszólítja, hogy nem szabad vagy rácsap a kezére. Ez a legrosszabb, amit ilyenkor a szülő tesz. Örökre tönkreteszi gyermeke szexuális érdeklődését, kibontakozását. Mert a szülő nem biztos, hogy tudja, hogy ezt úgy nevezik, hogy maszturbáció vagy önkielégítés. Ha több ember előtt csinálja sem szólítsuk meg, hanem utána mondjuk el neki, hogy ez nem bűn, de mások előtt ne tegye, mert ez csak rátartozik. Meg fogja érteni.

Öt-hat éves korban újabb kérdésekkel ostromolják a gyerekek a szülőket. Hogyan születtem, hogyan kerültem a hasadba, mit csináltam bent a pocidba? -és hasonló kérdések. Mindig őszintén válaszoljunk és ne köntörfalazzunk. Ugyanis ők jóval többet tudnak sokszor, mint a szülők. Már az oviban megbeszélik az ilyen kérdéseket. Főleg, ha van olyan gyerek a csoportban, aki valamilyen módon látta szülei szerelmeskedését. Legfőképp azért, mert sok helyen még mindig nem megoldott a gyerekek külön elhelyezése. A nyolc-tízévesnek már nyugodtan lehet beszélni arról, hogy hogy jön létre a megtermékenyítés. Mi is azaz aktus.

A kamaszkorra már minden gyerek azt hiszi, hogy mindent tud a szexről, pedig nem így van. Most van a legnagyobb szükség a szülői segítségre. De a gyerekek már inkább a barátaikkal osztják meg az infókat. Most kell olyan témáról beszélni, mint: erogén zónák ismerete, maszturbáció fontossága a lányoknál, fogamzásgátlás, terhességmegszakítás, orgazmuskészség. Nagyon sok anya, nő, biztos vagyok benne, hogy nem is tudja, hogy lányának ezt, hogy mondja el. Vagyis homokba dugja a fejét. Pedig biztos vagyok benne, ha az anya elmondaná a lányának, hogy a maszturbáció azért fontos, hogy felfedezze a testét és a későbbiekben tudja, hogy neki mi a jó a szeretkezés idején. Mindeközben javul az orgazmuskészsége is , amely alapja a boldog szexuáliskapcsolatnak. Az apának pedig az lenne a feladata, hogy elmondja a fiának, hogy melyek a női erogén zónák, és mire kell figyelnie szeretkezés közben. Sajnos nem itt tartunk. Talán egyszer ez is megváltozik.

Összegezve: Nyíltan, őszintén beszéljünk gyerekeinkkel a szexről.És mindig érdeklődésüknek, koruknak megfelelően beszéljünk velük. Ne hazudjunk! Ne tartsunk kis előadásokat, hanem beszélgessünk ezen témákról. A gyerekek nem szeretik az előadásokat.Ők már nem az a nemzedék, akik 40-50 évvel ezelőtt voltak gyerekek. Ők már nem hiszik el, hogy a gólya hozza a kisbabát. Mi még elhittük! Ha a szülő őszinte gyerekével a szexuális témákban, a gyereke is az lesz ő vele, és nyíltan, őszintén fog kérdezni.

Nincsenek megjegyzések: