eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 2., csütörtök

Pánikkeltés!

Az utóbbi időben egyre jobban megfigyelhető, hogy az országban, ha valamilyen szokatlan helyzet alakul ki, akkor gyorsan elkezdődik a pánikkeltés. Legyen szó olyan időjárási helyzetről, amely a ma emberének szokatlan. A média és az internet segítségével ez borzasztóan gyorsan megy. Az emberek meg mostanság, eléggé rossz mentális állapotban vannak, és minden rossz hír csak tovább ront ezen a helyzeten. A tv már legalább egy hét óta mást sem hangoztat, mint hogy milyen hideg lesz, milyen hó lesz, mit tegyenek, hogy öltözködjenek. A média szinte manipulálja a nézőket.

Valamikor az nem volt téma, hogy milyen az időjárás. A telet a hideg és hó jellemzi. A nyarat a meleg, hőség, kánikula, viharok. Ez így van, amióta világ a világ. A nagyszüleink, szüleink nem igen foglalkoztak ilyen fajta riogatásokkal. Élték az életüket. Igaz az télre előre felkészültek, mert sosem lehetett tudni, hogy milyen tél lesz. Már nyáron elraktározták a télire való élelmiszert, tüzelőanyagokat, és az állatok számára elegendő takarmányt. Gondoskodtak arról is, hogy az állataiknak megfelelő istállók, ólak álljanak a rendelkezésükre. Reggelente meleg ételt, vizet adtak a jószágaiknak. Sőt a saját táplálkozásaikban is a magas kalóriaértékű élelmiszerekre helyezték a hangsúlyt. Felkészültek olyan helyzetre is, hogy több napos havazás is lehet, és elzárhatja a hó a lakóhelyüket a külvilágtól. Nem pánikoltak és rinyáltak.

És mi van ma? Ha valami nem úgy történik valami végett, ahogy mi elképzeltük, akkor megáll az élet és jön a pánik. Az emberek nem bírják elviselni, azt, hogy életük ne a napi rutin szerint történjen. Haragszanak, ha esik, ha fúj, ha havazik, ha hideg-meleg van. Miért is van ez így? Egy dologra jöttem rá. Az emberek nagy része nem fogadja el, hogy emberből van és nem istenből. Mert, ha elfogadná, akkor tudná, hogy az életben vannak olyan helyzetek, amelyek nem úgy alakulnak, ahogy mi elterveztük. Hiszen emberből vagyunk. Nem fogadják el a halál tényét, ami nagyon elszomorító tényező. Mert a sorsunk felett nem minden esetben mi döntünk. Van erre egy közmondás: "Ember tervez, isten végez" A mai ember egyszerűen nem fogadja el ezeket a tényszerű állításokat. Ő gyorsan akar mindent, és fájdalom nélkül. Ezért nem bír ilyen apró helyzetet sem elviselni, mint az időjárási helyzetek.

Miért van az, hogy ilyenné váltak a ma emberei? - Talán azért, mert nem láttak semmit a szüleiktől, hogy adott helyzetben, hogy éljenek meg/át ilyen időjárási helyzetet. A cél az, hogy gyorsan minél előbb oldjunk meg mindent és menjen az élet tovább. Gyors kielégülést akarnak, mert ezt diktálja a fogyasztó társadalom. Ma úgy érzem, mintha "mű" emberek élnének,akiknek mindent a szájukba kell adni, és figyelmeztetni őket bármire. Erre még rájátszik a média, és a társadalom munkája. Racionális tudás magas szinten áll, de az élet élhetőségének megélése, nulla. A ma embere szerintem életképtelen. Nézzünk egy egyszerű példát! Miért kell olyanra figyelmeztetni az embereket, hogy a mínusz 20 fokban, ne menjenek sportcipőben az utcára. mert lefagy a lábuk. Teszi mind ezt a média. Nevetséges, és szánalmas, hogy ilyen dologra is fel kell hívni az emberek figyelmét. Itt tartunk a 21.dik században.

Az ilyen gondolkodású embereket tudja a média riogatni, pánikoltatni. Mert nyilvánvaló, hogy a félelmek sokszor erősebbek nálunk. Vegyük tudomásul, hogy télen, hideg van, nyáron pedig meleg. Ez a világ rendje. Ha pedig állandóan elégedetlenek vagyunk az időjárással kapcsolatosan, akkor a hiba a mi készülékükben van. Nincs rend és belső béke a lelkünkben. Egy közmondással zárom soraimat: Ha esik az eső, akkor az eresz alá állunk.

Nincsenek megjegyzések: