eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 27., hétfő

Mentális problémák Magyarországon

Már korábban írtam a blogomban arról, hogy itt Magyarországon milyen sok savanyú arcú embert lehet látni, az utakon járva-kelve. Ez a állapot pedig mostanra nem, hogy javulást mutatna, hanem egyre jobban szembetűnővé válik. Sokan ezt az állapotot azzal magyarázzák, hogy válság van, nincs pénz és munkahely. Kétségtelen, hogy ezen tényezők nagyon hatással vannak a mindennapjainkra. De ezek a problémák már meg voltak 50-60 vagy akár 100 évvel ezelőtt is, és mégis túlélte mindenki.

A probléma gyökere ott van, hogy az emberek nem tanulták az életben adódó problémák kezelését. Sem a kudarcot, sem a sikert nem tudják megfelelő helyen kezelni. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon a pszichológiai alapokat alig ismerik az emberek. Mondhatjuk úgy is, hogy mentálisan alul fejletek vagyunk. Miért is van ez így? Mert a felnőttek sem tudják az ő problémájukat kezelni, így pedig nem tudják a gyerekeiknek ezt megtanítani. Az iskolákban nem folyik mentális felvilágosító oktatás, így csak racionálisan lesznek a gyerekek fejletek, de érzelmi téren nagyon alulfejletté válnak. Nem kell azon csodálkozni, hogy akár az óvodában, akár az iskolában egyre csak nő az agresszivitás, erőszak,gyűlölet, a másik eltaposása. Ez az állapot azonban egyre csak fokozódik. Így lassan sem a szülő, sem a tanár nem tudja kezelni a gyerekeket.

Az agresszivitás jelei már az óvodáskorú gyerekeknél is megmutatkozik. Erről a tényről bizonyára az óvónők sokat tudnának mesélni. Csak naponta hányszor verekszenek össze az óvodában a gyerekek semmiségeken. Pl: elveszik a másik játékát. Húzgálják egymás haját, és hasonló dolgok. Ilyen esetben mit csinál egy óvodáskorú gyerek? Behúz egyet a másiknak vagyis verekedésbe torkolik a dolog. Az óvónők hiába próbálják megmagyarázni a gyerekeknek, hogy hogyan kellene ezen esetben viselkedniük, ha otthon mást lát, hall a gyerek.
Pl.Pistike azt mondja otthon az apjának, anyjának, hogy a Peti ma megvert az oviba. Igen, és mit tettél? Én is behúztam neki egyet. És ezzel el lett intézve a dolog, amelyet még a szülő is sok esetben helyesel. Ahelyett, hogy elmagyarázná, hogy máskor ilyet nem szabad tenni, hanem más úton kellene ezt helyzetet kezelni. Ezen a helyzeten csak az változtathatna, ha már az óvodákban is bevezetnék a mentális nevelést. Talán az új NAT változtat ezen.

Visszagondolva a gyerekkoromra ilyen problémák nem voltak jelen az iskolákban. Kisebb verekedések előfurdaltak, de ez a két fél egymás között lerendezte. És ment az élet tovább. A szüleink is jobban tudták kezelni a kudarcokat, válságot, sikereket, szegénységet. Nem voltak kétségbe esve, hogy most mi lesz. Az elmúlt 20-22 év nagyon rossz irányba vitte el az emberek problémamegoldó képességét. Nincs kudarc, csak siker van. És ez a baj. Kudarc nélkül nincs siker sem az életben. A sikert pedig tudni kell jól kezelni, mert a sikertől könnyen elszáll az emberek agya. Nagyképűvé, kivagyivá vállnak. Van egy kínai közmondás, amely így hangzik. "Hatalmat adok a kezedbe és megmondom ki vagy".

Összegezve: Magyarországon komoly mentális gondok vannak. Ezen bajok megoldásában csak az segíthetne, ha az iskolákban, óvodákban bevezetnék a mentális alapismeretek oktatását, hogy jövő generáció már tudja kezelni a mentális problémáját. Ha ez nem történik meg, akkor az ország a saját poklának a legmélyére fog lesüllyedni.

Nincsenek megjegyzések: