eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 7., kedd

Függőségek!

Függőség! Függő vagyok, ezek nagyon kemény szavak, amelyeket ember kimondhat a száján. Ha egy függő ember ezt kimeri magáról jelenteni az nagy bátorságra vall. Az esetek többségében a függő ember ezt soha nem látja be, hogy ő bármilyen függőségi tünettel rendelkezik. Most itt nem első sorba az alkohol. drog vagy gyógyszer függőkre gondolok.

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy milyen tevékenységek azok,amelyektől. ha nem tartjuk be a határokat, akár függőké is válhatunk. Ilyen a túlzásba vitt mobil és internet használat, szerencsejáték, vásárlási láz, munkamánia, szex, és zabálás. Nézzünk most meg ezek közül néhányat, amelyeket a legtöbb ember nem is gondolja, hogy függővé válhat a használatától. Virtuális világban élünk, tehát semmiről nem akarunk lemaradni. Így a mobil telefonunkat bárhova magunkkal visszük és egy percre sem kapcsoljuk ki. Pedig elhihetik, hogy semmiről sem marad le az az ember sem, aki kikapcsolja a telefonját éjszakára, hétvégén vagy a szabadsága ideje alatt. A másik információ forrás az internet. Igaz sok mindent el lehet a segítségével intézni, de ha nem figyelünk oda arra, hogy mennyi időt töltünk a monitor előtt, akkor könnyen függővé válhatunk. Vannak emberek, akik napi 6-8 órát is eltöltenek a gép előtt, sőt még enni is a gép előtt esznek. Na, ők már a függők táborát gyarapítják. Vásárlási láz, ez másik függőség. és főleg a nők azok, akik szeretnek vásárolni ha kell, ha nem. Igaz a férfiaknál is megfigyelhető a vásárlási mánia, de amíg a nők ruhákat, táskákat, cipőket vásárolnak, addig a férfiak leginkább műszaki dolgokat, kütyüket vásárolnak szívesen.

Miért vállunk akár függővé is? Azért, mert az ember próbál menekülni a problémái elől, és ezek a dolgok jó feszültség levezetési módszerek. De ezek a feszültség levezetési módszerek csak ideig-óráig működik, és később jön a bűntudat, hogy ezt vagy azt miért is vettem meg. A nők ha bármi fájdalom, sérelem éri őket, akár a munkahelyen, akár oda haza, akkor gyorsan elmennek vásárolni, vesznek néhány dolgot, amely ugyan javítja a kedélyállapotukat, de csak részlegesen. Így vigasztaljak magukat. A férfiaknál a munka, pia, net és szex, amely feszültség levezető a számukra. A későbbiekben azonban mindegyikből egyre többet kíván és már azon kapja a fejét,hogy nem tud élni a különböző feszültség levezető módszerei nélkül.

Kérdezem én, hogy mi zajlik annak az embernek a lelkébe, aki a munkája után nem tud ellazulni vagy a családjával lenni, hanem menekül mondjuk a számítógép elé. Véleményem szerint sok minden. Munkahelyi-családi problémák, önismeret hiánya, zárkózottság stb. Ahelyett, hogy a problémáit megbeszélné a párjával, őszintén, érthetően, inkább menekülőre fogja a dolgok. Később pedig ezek az elfojtott dolgokból adódó tünetek betegségek formájában üti fel a fejét. Akkor jön a siránkozás, pedig ott volt a jele korábban is, de nem figyelt fel rá az illető.

Összegezve: Ha bármit az életben túlzásba viszünk, és nem tartjuk be a kereteket, akkor könnyen függővé válhatunk. Függővé válhatunk, akkor is ha valamelyik tevékenységünkbe teljesen bele gabalyodunk és csak annak élünk. Feszültség levezetésnek a legjobb formái a társas érintkezések, sportok, ahol az ember kiadhatja magából a feszültségeit, akár szóban, akár energiái útján is. Ezeket a szempontokat tartsuk szem előtt és akkor elkerülhető, hogy bármilyen területen függővé váljon.

Nincsenek megjegyzések: