eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 23., csütörtök

Változások!

Sok emberben felmerül a kérdés, hogy vajon mely az az életkor, amikor az ember még képes változtatni az életén és rossz szokásain. Ebben a témában még a szakemberek véleménye is megoszlik. Van olyan szakember, aki azt állítja, hogy fiatalkorban jobban megy a változtatás, és van, aki azt állítja, hogy nincs korhoz kötve csak elhatározás kérdése az egész.

Mostanában néztem egy videót, amelyben a tanító mesterem a változásokról beszélt. És elmesélte, hogy amikor őt felkeresi egy páciens, akkor első dolga, hogy az adatait megnézze, hogy mikor született és hány éves az illető. Tehát, ha azt látja, hogy túl van a negyven-ötven életéven, akkor ő kevés esélyt lát arra, hogy az illető ember változtasson addigi életén. Mert, ahogy az ember idősödik a személyiségszerkezete egyre merevebbé válik. Rugalmatlanná válik, merev lesz, rigolyái vannak, lusta, vagyis el van mint a befőtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehetne megpróbálni változtatni a korábbi életünkön, hanem nagyon-nagyon kemény munka kell hozzá, és sokaknak ebbe törik be a bicskája. Hogy ezen megállapítását bebizonyítsa egy példával illusztrálja mindezt a hallgatósága előtt. Van két fahajtás, Az egyik fiatal, gyenge, és zöld. A másik érettebb, vastagabb, szárazabb. Ha meghajlítjuk a gyenge és zöld faágat, az visszahajlik. Az érettebb, vastagabb, szárazabb faágat, ha meghajlítjuk, az már könnyen eltörik és nem egyenesedik ki. Tehát a zöld faág a fiatal, a szárazabb faág az idős korosztályt szimbolizálja.

Feltehető, hogy vannak kivételek itt is. Én a józan paraszti eszemet használva, azt látom,hogy ha valaki nem veszi észre azt, hogy élete bármely területén változtatni kellene, de nem teszi azt, akkor 20-30 vagy 40 éves korában sem fogja megtenni. Ötvenben meg főleg nem. Az első a belátás, hogy valami nincs rendben, mert az illető nem érzi jól magát a bőrében. A második,hogyha belátom, hogy baj van, de nem tudok rajta egyedül változtatni, akkor segítséget kér. De addig amíg a környezet azt sugallja, hogy másoknak is ilyen-olyan az élete, házassága, munkahelyi élete, addig nem lesz változás. A befolyásolható embereket könnyű bevinni az erdőbe, mert a többség is azt csinálja, hogy tűr és nyel minden szinten. Van még egy fontos meglátásom. A legtöbb ember mindaddig nem változat életén, amíg el nem jut valamilyen tragédia lévén a saját poklának legmélyére. És akkor azt mondja: Hogy változtatni akarok bármilyen nehézség árán is, mert ez ahogy van nem jó.És meglépi, bármily fájdalmas is legyen.

Saját példámból kiindulva, én az mondom, hogy lehet változtatni 40 vagy akár 50 évesen is. Csak elhatározás, kitartás, és következetes munka kell hozzá. Változtatni sosem késő! Minden emberben benne lakozik az erő. A változtatáshoz pedig sok-sok erőre van szükség. Az erő bennünk lakozik.

Nincsenek megjegyzések: