eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 3., péntek

Sztárcsinálás mesterfokon!

A napokban bombahírként terjed, hogy napokon belül kiszabadul a Viszkis néven ismert Ambrus Attila, akinek kezéhez több pénzintézet kirablása tapad. 12 évet töltött fegyházban, de jó magaviselete miatt korábban szabadulhatott. Azóta már szabadlábon is van.

Ha ennyi lenne a hír talán nem is háborítana fel a dolog, de nem engemet, hanem másokat is. Ezt az embert már az elfogása előtt hősként kiáltották ki, olyan Rózsa Sándor szerű figuraként néztek fel rá egyes emberek. Sőt elkezdtek elméleteket gyártani, hogy milyen bátor és, hogy nem félt, hogy lebukik. Igaz a média is elégé pozitívan tálalta a történteket. Végül is egyszer csak sikerült őt elfogni ,és így rács mögé került. Hosszú évekig nem lehetett róla híreket olvasni.

Majd pár évvel ezelőtt újra hírt adott róla a média. A Viszkis szakmát tanul a börtönben, és főiskolára jár kommunikáció szakra. Ja, és persze nyelveket is tanult. Ingyen! A hír nálam verte a biztosítékot. Egy: az átlag, jó magyar állampolgárnak több ezer Ft-os tandíjat kell fizetni, ha azt szeretné, hogy diploma legyen a kezébe. Kettő:ha lesz is diplomája kevés az esélye arra, hogy el is tud majd helyezkedni. Száz szónak is egy a vége az ő diplomájának az árát mi fizettük meg magyar adófizető polgárok. Semmi bajom az elítéltekkel, de ne legyen már nagyobb joga,mint a büntetlen előéletű embernek. Tudom, nekik sem könnyű visszailleszkedni a társadalomban,és a szakma tanulással egyet is értek. És közben megírta a börtönben az önéletrajzát, amelyet már könyv formában ki is adtak.

Újabb hír. A Viszkisről filmet készítenek Hollywoodban, amelyben akár kisebb szerepet is kaphat. És ha minden igaz a médiában fog elhelyezkedni.Kérdezem én, hogy mennyi kommunikációs diplomával rendelkező ember szaladgál az utcán. Nincs munkája. Bezzeg őt már tárt karokkal várják. Igaz nem eszik olyan forrón a kását. Kérdés, hogy hogyan fog visszailleszkedni a társadalomba. Tizenkét év nagyon hosszú idő, sok víz lefolyt már a Dunán azóta.

Mint írtam nem ítélem el a rabok tanulását, átképzését. Legalább hasznosan töltik el az idejüket. De nem értem, hogy egy bűnözőből, miért kell média sztárt csinálni mindenáron. Milyen példát mutat ez a fiatal generációnak? Az fogják mondani a fiatalok, hogy majd elkövetek egy-két bűncselekményt, bevisznek a sittre, és majd ott ingyen lediplomázom. A Viszkis is ezt tette. És valahol igazuk is van. De ne essünk túlzásokba.

Nincsenek megjegyzések: