eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. február 8., szerda

"Z" generáció

Az elmúlt időszakban több pszichológia cikket olvastam, és érdekes ismeretekkel lettem gazdagabb. Több szakember tesz említést a generációk viselkedéséről, életszemléletéről, amelyeket különböző betűkről neveztek el. Van "X. Y és Z" generáció. Az "X" generáció az a mai 50-60 éves generáció. Az "Y" generációhoz a mai 40-es korcsoport tartozik, és az "Z" generáció pedig a mostani kamaszokat foglalja magába. Nem szeretem, ha egy korcsoportot úgy jellemeznek, hogy X,Y,Z, mert ez számomra egy matematikai képletnek tűnik. Miről is van szó valójában? Arról, hogy a világ az elmúlt 50-60 év alatt nagyon sokat fejlődött, de már 20 év alatt is rohamosan változott. Másként élik az életüket a mai kamaszok is, mint mondjuk a szüleik vagy a nagyszüleik. De ez egy bizonyos szintig természetes is.

De nézzük meg, hogy mik is ezek a változások! A mai kamaszok vagy, ahogy más néven emlegetik őket a "Z" generáció már teljesen más életet él, és másként éli meg a kamaszkorát. A változások főleg a lányok körében figyelhető meg. A mai 13-16 év közötti lányok már korán elkezdik magukat festeni, úgy az arcukat, mint a hajukat. Hódolnak a média által terjesztett ideáloknak. Sokan kamaszkoruk ellenére már 25-30 évesnek néznek ki, pedig ők még igencsak gyerekek. Habár biológiailag fejlettebbek, de érzelmileg még nem. Hamar elkezdenek érdeklődni a virtuális világ iránt, és információikat is innen szerzik be. A szülő pedig azt mondja, hogy milyen jó gyerek az én gyerekem, mert órákig ül a számítógép előtt. Pedig, ha a szülő jártasabb lenne a világhálón, akkor sokkal jobban megértené gyermeke viselkedését, és tudna vele a dolgairól beszélgetni.

Sajnos a mai szülők döntő többsége kevésbé jártas a net világában, Így fogalma sincs, hogy a gyereke milyen ismereteket gyűjt a világhálón. Csak élik a "mókuskerék" életüket. Munka, háztartás. Tudomásul kell venni, hogy a "Z" generáció már más, mint a szüleik voltak anno. A szülő azzal tehet jót, ha a gyerekével beszél az őt foglalkoztató témákról. De előbb nem árt megtanulni a világháló használatát, és tájékozódni bizonyos témakörökben. A beszélgetés pedig ne legyen kioktató, hogy "bezzeg az én időmben", mert ez nem vezet sehová. Sőt a gyerek még hülyének is nézi a szüleit.

Tehát nagyon fontos a megértés mindkét fél részéről. És a fiatal kamaszlányoknak javaslom, hogy kár magukat fiatalon "öregíteni", mert a kamaszkor sem tér vissza soha az életükbe. Később pedig, amikor elérik az "öregebb" 25-30 éves életkort, akkor döbbennek rá, hogy hoppá nem is voltam gyerek, kamasz, hanem egyből "felnőtt" lettem, úgy hogy nem nőttem fel a feladathoz.


Kép: pixabay.com

Nincsenek megjegyzések: