eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. március 14., szerda

Élj a pillanatnak!

Boldogság minden ember vágya az életben. Sokan beszélnek róla, szeretnék elérni, átélni, bár az érzést nagyon nehéz megfogalmazni. Hol van az megírva bárhol is, hogy minden embernek boldognak kell lenni az életben. Sehol! A boldogsághoz nem elég a könnyen elérhető gyönyör, meg is kell érte dolgozni. Pozitív érzelmek átéléséhez szeretet, öröm, tisztelet és tartalmas élet szükségeltetik.

Az ember életében vannak olyan örömteli pillanatok, amelyek nem igazán nagy dolgok, de örömmel töltik el az ember egész lényét. Szinte minden részében öröm érzés fut végig. Ez egy nagyon jó megmagyarázhatatlan érzés, és ezt csak az ember képes megérteni, aki már átélt ilyen öröm érzést. A pozitív pszichológia ezt flow érzésként tartja nyilván. A flow egy angol szó, amelynek jelentése áramlat, Csíkszentmihályi Mihály Kaliforniában élő, magyar származású pszichiátertől származik. Ez egy olyan állapot, amikor annyira feloldódik az ember vagy elmélyül egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette. Mindenkinél más és más állapot váltja ki ezt az érzést. Ez lehet tánc, rajzolás, matekpélda megoldása, és sok-sok más tevékenység. Amikor az ember olyan tevékenységet végez, amit szeret, akkor nem érzi, hogy erőfeszítéseket kell tennie, a fáradságot, az idő múlását sem viseli teherként. Mert nagyon jó, amit csinál.

Nézzük meg, azt állapotot, amikor egy kisgyerek rajzol valamit. Elkészül a mű és azt látjuk az arcán, hogy tele van örömmel és boldoga, Függetlenül attól, hogy a rajza nem egy remek mű. Felnőtteknél nagyon jól megfigyelhető ez az állapot tánc közben. Akkor a felek teljesen felszabadulnak, átélik a tánc adta életörömet. Nem foglalkozva azzal sem, ami körülöttük zajlik. A táncot pszichoterápiaként is szokták javasolni a szakemberek. Bármi nemű alkotási vágy is előhozhatja a flow érzést. Ez az érzés a legkönnyebben a gyerekek tudják átélni, de csak akkor, ha a szüleinek nincs semmiféle elvárása irányukba. A legnagyobb baj ott kezdődik, amikor a szülők nem akarják azt, amit a gyerekeik akarnak csinálni, mert anno nekik az a feladat nem ment, és úgy gondolják, hogy az a gyerekeiknek sem megy. Ez a fajta hozzáállás én is megtapasztaltam gyerekként.

Vajon a felnőttek is átélhetik ez a flow érzést? Igen, ha olyan dolgokba vágunk bele, amelyben van kihívás, és nem haladja meg túlságosan a képességeiket. Ha "flowba vagy" még a tanulás is könnyebben megy, főleg a nyelvtanulás. Felnőttként nagyszerű dolog az, ha azt csináljuk naponta, amit szeretünk. Ha gyorsan eltelik a nap, úgy hogy észre sem vettük, akkor jó úton vagyunk. De ez csak egy lehetőség, Az ember nem lehet állandóan ilyen állapotban.
Melyik személyiségtípusok hajlamosak arra, hogy átéljék ezt az érzés? Kérdezheti bárki. Nos, ennek az érzésnek az átélésére az az egyén hajlamos, akinek kimeríthetetlen lelki energiája van, érdeklődése nem passzív, kevésbé koncentrál önmagára, kedveli a tevékenységét, és nem a külső célért, jutalomért teszi mindezt.

Ilyen flow érzést bizonyára már mindenki átélt az élete folyamán, de nem tudta ezt az érzésvilágot pontosan megfogalmazni. Csak azt tudta, hogy valami nagyon jó érzés élménye hatotta át testét-lelkét. Én személy szerint már éltem át hasonló élményt, amikor teljesen felszabadultnak éreztem magamat. öröm, boldogság repdesett bennem. Az elmúlt napokban is megtapasztaltam ezt az érzés, amikor olyan feladatot tudtam megoldani, ami még férfinak is örömére szolgálna, nem egy nőnek. Elmondhatom, hogy borzasztó jó érzéssel tölt el mindez, sikerélmény is egyben. És azt mondhatom el, hogy na, ezt is sikerült megoldanom. Ezek a pillanatnyi kisebb-nagyobb örömök sokszor többet érnek, bármiféle nagy dolgoktól, örömöktől.

Ahogy, már írtam olyan dolgokba vágjunk bele, amiben van kihívás, és szeretnék az a tevékenységet csinálni. Motiválhatnak a gyerekek is sok féle tevékenységben. Ilyen lehet a rajzolás, kézművesség, korcsolyázás, lovaglás, tenisz. görkorcsolyázás, tánc, éneklés vagy bármi, ami számunkra örömet okoz. Ha pedig olyan tevékenységet folytatunk, amelyekben jól érezzük magunkat, az idő is hipp-hopp elszáll, és még fáradtak sem leszünk attól, amit csinálunk, mert kevés energiát fordítunk rá. Így sokan átélhetik a pillanatnyi öröm " flow" érzését. És ez egy csodálatos élmény.

Nincsenek megjegyzések: