eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. március 29., csütörtök

Mitől sikeres egy férfi, és mitől egy nő?

A siker ez ez egy kulcsfontosságú fogalom minden ember életében. Persze, hogy mindenki ilyen-olyan formában szeretné elérni és vágyakozik is rá. De mitől is sikeres egy férfi és mitől egy nő? És melyik nem életében fontosabb a siker megléte? Mit jelent az az adott egyén számára ha sikeres? És mit okoz az az állapot, ha valaki nem sikeres? Most ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A férfiak már a evolúciós fejlődésük által is úgy vannak koordinálva, hogy ők domináns egyéniségek. Minden vágyuk a hatalom, az irányítás, a tenni akarás, az előbbre jutás. De ha megnézzük a történelmi események tárházát, láthatjuk,hogy a előbbre jutást, fejlődést mindig is a férfiak által valósult meg. Mert bennük ott van a hatalomvágy, a világmegváltás, és nagy dolgok létrehozása. A nők ezzel szemben másként működnek. Náluk a siker nem ilyen nagy dolgokon múlik, hanem azon, hogy ő általuk gyarapszik az ország és világ, Ez egy olyan képesség, amellyel a férfiak nem rendelkeznek. Ezért is büszkék a nők ezen kreativitásukra, hogy gyereket tudnak szülni.

Először is nézzük meg mi a siker titka a férfi életében! Ahogyan már leírtam, a hatalomvágy nagyon dominál a férfi nem éltében. Először is hatalomra szeretne kerülni, irányítóvá szeretne válni. A hatalmat érthetjük politikai, vezetői hatalomra vagy már mely más feladatra, ahol hatalmát kiélvezheti. Van, aki ettől érzi magát sikeresnek. De mi van, akkor ha valaki nem tud hatalomra törekedni? Mi lesz az ő sikerének a kulcsa? Aki nem tud magának hatalmat kiépíteni, az az ember arra törekszik, hogy karriert építsen magának. Sikeres legyen munkájában, szakmájában, elismerjék tudását. De a karriert sem tud minden ember kiépíteni magának, mert vagy a tudása akadályozza meg vagy lusta ahhoz, hogy ez megteremtse maga számára. Most jön a harmadik eleme a sikeres létnek, Ha nem tudott az illető karriert csinálni magának, akkor sok pénzt szeretne keresni. A sok pénz megléte javítaná az anyagi helyzetét, luxus körülmények is megteremthet maga és családja számára. Luxus lakás, autó, utazások.
Sajnos ez sem jön minden embernek össze. Főleg a mai világban. Ha ebben sem tud sikereket produkálni a férfi, akkor mi lehetőség marad még a számára. Aki ebből a kategóriából is kimaradt, az lesz a család ezermestere. Ő az, aki szebbnél, szebb dolgokat megtud csinálni. Szép kerítéseket, madáretetőket, udvari díszeket és olyan dolgokat, amelyeknek a csodájára járnak az emberek. És ha mindezt sem tudja valaki elérni, akkor teljesen lesüllyed az önmegvalósítása terén. Ebből a rétegből alakul ki, az alkoholista réteg, akik azt mondják, hogy erre sem vagyok jó, meg arra sem vagyok jó. Tehát inkább iszom, mert addig legalább "rózsaszínben látom a világot".

És most nézzük, hogy a nőknél melyek azok a dolgok, amelyektől ők is sikeresnek érezhetik magukat. Mint már fentebb említettem egy nőnek az adja meg az életében a sikert, hogy olyan biológia adottsággal rendelkezik, amelyekkel a férfiak nem. Egy új életet tud a világra hozni, és ez egy nő számára csodálatos dolog. Sokszor nekik ennyi is elég a sikerhez és nem vágynak többre. De mi van akkor, ha a várt siker valami végett nem jön össze? Akkor a nők összeroppannak, önértékelési problémáik lesznek, mert nem érzik magunkat teljes értékű nőnek. A szakemberek megfigyelték, hogy a férfiaknál kialakult potenciazavar és a női meddőség között van egy közös vonás. Amikor egy férfi potenciazavarokkal küzd, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt kezeltesse. Mert ez borzasztó nagy önértékelési problémát okoz náluk. A nőknél ha baj van a szexel, ők ebből nem csinálnak olyan nagy ügyet. De ha megtudják, hogy meddők, és nem lehet gyerekük, akkor az önértékelésük pillanatok alatt romhalmazzá válik. A férfiak pedig, amikor rádöbbenek arra, hogy már nem "férfiak", akkor észrevehetően megfigyelhető náluk az elnőiesedés folyamata.

Épen ezért a társadalom megpróbálta azt elhitetni a nőkkel, hogyha anyaként nem lennének sikeresek, akkor csináljak maguknak karriert. Igen ám, de ennek azt lett a hátuk ütője, hogy a nők a karrier építésük miatt el férfiasodtak, Olyan viselkedésformát vettek fel. A mai világban azonban nagyon nehéz összeegyeztetni a gyereknevelést a karrierépítéssel.

Nincsenek megjegyzések: